IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС създава единна информационна система за цените на млякото

Договорите между фермерите и изкупвачите стават задължителни

12:04 | 26.07.13 г.
ЕС създава единна информационна система за цените на млякото

Договорите между фермерите и изкупвачите на мляко да станат задължителни, предвижда изменение на Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС, като проектът е публикуван за публично обсъждане.

Отношенията между производителите и търговците трябва да се уредят по нов начин, тъй като вторите са винаги по-силни. В резултат изкупните цени остават ниски, а крайните – доста по-високи, коментира пред БНР Слави Кралев от агроминистерството. 

„Има несправедливо разпределение на добавената стойност по веригата. Малка част от нея отива при фермерите, а повечето остава при търговците“, пояснява той. Фермерите и потребителите са ощетени, а прекупвачите печелят и това е така в целия Евросъюз.

Затова първо се въвеждат писмените договори, като в държавите членки ще се наблюдава какви са цените, на които се изкупува млякото.

Следващата стъпка е млекопроизводителите да се обединяват в сдружения, за да бъдат равнопоставени отношенията им с търговците. Няма да има финансови стимули за сдружаването, единственият стимул, е икономически – фермерите ще бъдат по-силни, ако се обединят.

Като ефект от промените се очаква по-голяма публичност за цените на продаваното мляко, а производителите да стабилизират позициите им на пазара. Ще бъде създадена единна информационна система за цените в ЕС, допълва експертът.

Държавите членки в бъдеще може да направят договорите задължителни не само за млякото, а и във всички сектори на земеделието, така че се очертава разширяване на този режим, пояснява  Кралев.

Контрактите за изкупуването на сурово мляко ще бъдат регистрирани в Разплащателната агенция и ще се сключват поне за срок от 6 месеца. Предвидени са и глоби – за изкупуване на мляко без договор санкцията за търговците е от 5 000 до 20 000 лв., а за производителите – от 500 до 2 000 лв., коментира Георги Недялков от земеделското министерство.

Сигурен съм, че ще бъде постигната равнопоставеност с промените, заяви Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация. Според него този регламент е трябвало да бъде въведен отдавна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още