IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЕ: Няма скрити писма от ЕК за "американските централи"

ЕК води процедура относно договорите с централите след жалбата на енергийния регулатор от миналото лято

17:19 | 15.04.15 г. 1
МЕ: Няма скрити писма от ЕК за "американските централи"

Няма скрита кореспонденция с Европейската комисия по отношение на договорите с AES Гълъбово (бивш ТЕЦ Марица Изток 1) и ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3. Това уверяват от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Съобщението е по повод пресконференцията на БСП по-рано днес, в която депутатът Явор Куюмджиев нарече подписването на споразуменията с двете централи „евтин ПР“ и обвини правителството, че е укрило писмо от Брюксел, свързано с договорите на двете т. нар. "американски централи".

„Ето го писмото-отговор от ЕК от 21 октомври 2014 г. В него се казва, че много вероятно тези договори са неправомерна държавна помощ и се изисква от властите в България да кажат, ако това не е държавна помощ, защо си мислят така и ако е държавна помощ, да бъдат така добри да нотифицират Комисията за това”, каза депутатът, цитиран от пресцентъра на партията си. 

От енергийното министерство обаче посочват, че на 23 октомври 2014 година са получили писмо с въпроси във връзка с изпратената от енергийния регулатор жалба на 20 юни 2014 година. В своето запитване от Еврокомисията са поискали подробности около фактологията по сключените договори. Правителството на Бойко Борисов е отговорило на това запитване на 11 декември 2014 година. Тази кореспонденция реално означава, че ЕК е започнала процедура, която да изясни ситуацията около двете централи. 

„До момента в Министерството не е постъпвала друга информация по казуса от страна на ЕК“, уточняват от ведомството.

Припомняме, че енергийният регулатор под ръководството на Боян Боев поиска от Националната електрическа компания (НЕК) да договори намаление на общите цени на двете централи – с 30% за AES Гълъбово и с 20% за КонтурГлобал. Това така и не беше постигнато, но регулаторът включи това намаление в миксовата цена на обществения доставчик.

От БСП изказаха и съмнения, че постигнатите споразумения реално ще доведат до намаление на разходите, които НЕК прави за изкупуване на енергия от двете централи. Проверка на работните групи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обаче е установила, че сметките на енергийния министър са верни и за десет години ще бъдат спестени общо 1 млрд. лева.

В същото време обаче управляващите спестяват информацията, че споразуменията са все още принципни и ще влязат в сила, ако НЕК плати старите си задължения към двете централи – в размер на общо 680 млн. лева, както и ако бъдат одобрени от банките кредитори на двете централи.

Въпреки това обявените намаления на цената за разполагаемост ще влезят в ценовия микс още от 1 юли, коментира преди ден новоизбраният председател на КЕВР Иван Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Ха сега, непозволена държавна помощ. Значи и от ЕК ще ни глобят - не стига, че плащаме субсидии, ами и отгоре ще доплащаме и глоби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още