fallback

Спорните пакети от „реформата Москов” минаха на второ четене в здравна комисия

С основния пакет, покрит напълно от НЗОК, ще гарантираме лечението на социално значимите заболявания, каза здравният министър

20:34 | 23.04.15 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Да има два пакета здравна помощ – основен и допълнителен. Тази спорна промяна приеха депутатите от здравната комисия в парламента при второ четене на Закона за здравното осигуряване. Предложението е част от здравната реформа на министъра на здравеопазването Петър Москов.

По същество вносителят – Министерски съвет, предлага медицинската помощ да бъде групирана в два отделни пакета, като основният ще бъде напълно покриван от Националната здравноосигурителна каса, а допълителният ще трябва да се дофинансира чрез допълнително здравно осигуряване в частен фонд.

Предложението мина и на първо четене в пленарна зала преди около месец. Днес по време на второ четене в комисия критики бяха отправени от БСП и ДПС. От ДПС изтъкнаха, че разделянето не е правилна стъпка, защото означава доплащане от страна на пациентите, въпреки че са здравно осигурени. Другият много сериозен минус е влизането им в листа на чакащите, ако заболяването им попадне в допълнителния пакет. От партията посочиха, че има огромна врата за корупция и се нарушава правото на свободен избор на болница, тъй като пациентът ще бъде принуден да търси такава, която ще поеме лечението му без листа на чакащите. 

От БСП посочиха, че по това предложение на управляващите има много неясноти, няма и финансови разчети кой пакет колко ще струва на Здравната каса. Според тях предложението ограничава достъпа до лечение и затова отказаха да го подкрепят.

В защита на предложението си здравният министър Петър Москов за пореден път посочи, че смисълът на основния пакет е да се излезе от възприятието, че "може да се плаща всичко за всеки". По думите му това не е правилно схващане и проблемът с достъпа до здравна помощ и терапия ще се реши само ако се приоритизират дейностите и тяхното заплащане. „Не всичко в здравеопазването е осигурено, трябва да гарантираме лечението на социално значимите заболявания, от които боледуваме”, аргументира се Москов.

Той напомни, че основният пакет напълно покрива плащанията за социално значимите болести и така държавата гарантира качествено лечение без доплащане от пациента. С този механизъм ще се постигнат и по-добри здравни показатели за гражданите, каза Москов, като допълни, че това е и крайната цел на реформата.

Депутатите от здравната комисия приеха и друго предложение на управляващите – Здравната каса да купува, а не да плаща за медицинските услуги. Народните представители от БСП и ДПС бяха против, но в крайна сметка поправката на вносителя мина на второ четене в ЗЗО. Според Патриотичния фронт, които подкрепиха поправката, така ще се спре източването на Касата.

На практика предложението означава, че оттук нататък НЗОК няма да е длъжна да плаща за всяка извършена от болниците медицинска дейност. С термина „плаща” медицинските дейности НЗОК се задължава да го направи, а като се обърнат термините и се замени с „купува” НЗОК ще бъде под защитата на европейското законодателтво и не е задължена да извърши купуването, ако не е съгласна със съответните условия, поясни Димитър Байрактаров от ПФ.

Здравният министър Петър Москов пък уточни, че този механизъм ще гарантира качеството на услугите и това, че договори с болници ще се сключват при най-изгодни условия за пациента. Избягва се и възможността болници да осъдят Касата за отказ от заплащане на услуги, каза Москов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
fallback