IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Двата здравни пакета не делят хората на бедни и богати

Здравният сектор се обедини около създаването на консултативен орган към МС за здравната реформа

13:36 | 26.03.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Разделянето на здравната помощ на два пакета – основен и допълнителен, не е разделяне на хората на бедни и богати. Целта на пакетите е осигуряване на достъп до лечение на всички осигурени за здраве независимо от социалния им статус. Този коментар направи здравният министър Петър Москов пред журналисти в Министерския съвет след провеждането на първото учредително заседание на „Партньорство за здраве“ като консултативен орган към МС.

Москов посочи, че по тази и другите промени в Закона за здравното осигуряване, които минаха на първо четене в парламента, има политически консенсус, а оттук нататък детайлите по подзаконовите актове ще бъдат разисквани в рамките на новия консултативен орган. 

Целта на двата пакета, от които базовият е напълно платен от Здравната каса, а допълнителният ще изисква осигуряване в частен фонд, е постигане на по-качествена здравна услуга и по-добро здраве на нацията, подчерта същевременно министърът. Според него разделянето на два пакета ще позволи насочване на ресурсите към болестите, от които най-много боледува нацията. „Ще се гарантира достъп до лечение за всеки – нещо, което сега не е налице“, каза Москов.

„Масовите заболявания, от които умираме най-много, ще бъдат предмет на основния пакет на касата. Това означава да изтрием възможността да можем или да не можем да се лекуваме от тези заболявания в зависимост дали сме бедни или богати, както е в момента. Тоест пълноценно остойностяване и възможност на всеки един здравно осигурен българин да получи качествено лечение“, обясни здравният министър.

Парите са налице в такъв размер, в какъвто обществото може да отдели, допълни той в отговор на въпрос за наличието на финанси.

„Сигурен съм, че листи на чакащи има от 2005 г., като част от нормативната уредба на болниците това е факт и в момента. Критериите, по които всяка болница прави листите, са част от задълженията на тази болница“, посочи Москов.

„Целта на основния пакет е да има апаратурно, финансово и кадрово обезпечение на всички масови заболявания, от които страдаме като общество“, каза още министърът. Той каза, че ще се налагат санкции на болници, които искат пациентите да заплащат дейности, включени в основния пакет.

„В рамките на тази година ще положим фактическото начало на действаща санитарна авиация, за да може да бъде част от спешната помощ“, каза още Петър Москов пред журналисти. В началото на форума в МС днес премиерът Бойко Борисов обяви, че ако приходите в хазната се развиват както досега, той обещава на здравното министерство закупуването на хеликоптери, които да подпомагат спешната помощ.

По време на форума, проведен днес в Министерския съвет, беше направено предложение за учредяване на „Партньорство за здраве“ като консултативен орган към Министерския съвет за сътрудничество при разработване на политики в областта на здравеопазването. Предвижда се председател на консултативния орган да бъде здравният министър, а заместник-председателите да бъдат представители на съсловните, пациентските организации и фармацевтичната индустрия.

Консултативният орган ще може да внася за обсъждане в Министерския съвет въпроси от общонационално значение, по които е постигнато споразумение.

Консултативният орган получи одобрението на всички организации, които участват в сектора на здравеопазването – съсловните организации на лекарите, на фармацевтите, на пациентите, представителите на индустрията, които се обединиха в позицията, че подобен консултативен орган е необходим, за да бъдат постигнати двете основни цели на здравната стратегия – достъпност и качество на здравните услуги.

Първите три теми, които ще дискутира консултативния орган за здраве са свързани с реформата в болничната помощ, лекарствената политика и качеството на медицинските услуги. По всяка от тях ще има отделни работни групи.

В приветствието си към форума премиерът Бойко Борисов също заяви, че стратегията на Петър Москов за сектора има пълната подкрепа на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Поредния ***, чудещ се как да открадне пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
Ironhorse
преди 9 години
Ако ще има два пакета, то следва задължителната вноска /първи пакет/ към НЗОК да се намали и уеднакви, без значение на доход.Тогава ще си платя всички вноски до стотинка, но сега държавата да ме чарджи по доход и да не мога да се доредя за медицинска помощ и пак да си плащам 100% от джоба, няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
honaniga
преди 9 години
Болниците са огромен разход. Аз мисля, че трябва да се съкратят на максимум около сто. Тогава ще има повече пари за по-качествена мед. помощ. Някои ще кажат, че ще трябва да пътуват, но за сметка на по-лошо обслужване. Мисля, че преценката е излишна. Съкратените болници могат да се използват за след болнично лечение. Така ще се намали престоят в самите болници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Абе Москов, нещо аз ли не помня.. нали идеята беше пакета да е спешен, поет от държавата и основен, поет от кашата. А иначе който иска да си се осигурява частно, там вече си има фондове и сега.Нещо добре тръгна ама само тъпите неща се опитвате да реализирате, а добрите се видоизменят до ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още