IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов призова депутатите да приемат здравната реформа

Разделянето на медицинската помощ на базов и допълнителен пакет изравнява достъпа на всеки здравноосигурен гражданин до качествено лечение, смята министърът

17:34 | 18.03.15 г.
Москов призова депутатите да приемат здравната реформа

Изчистване на източниците на финансиране в здравната система, въвеждане на критерии за качество и различен подход при регулацията и плащането на лекарствата от публичните фондове. Тези промени в Закона за здравното осигуряване изтъкна министърът на здравеопазването Петър Москов пред депутатите в опит да ги убеди да подкрепят поправките, които влизат за обсъждане в пленарната зала.

„Това, което правим, е наистина да осигурим възможността срещу масовите заболявания всеки гражданин да има адекватно, модерно и без да чака лечение“, коментира министърът, цитиран от БТА.

По думите на Москов разделянето на медицинската помощ на базов и допълнителен пакет изравнява достъпа на всеки здравноосигурен български гражданин, независимо от социалния му статус, до качествено и пълноценно лечение на масовите, социално значими заболявания.

Според министъра това в момента не е факт и затова в болниците има опашки от чакащи за лечение. По думите на Москов и сега всяка една болница има задължението да изработи своите критерии и механизми за формиране на листа на чакащите.

Министърът заяви, че навсякъде в системата трябва да има гаранции за привеждане в действие на гласуваните от парламента политики в здравеопазването. Затова, според Москов, е необходимо в надзора на касата да има повишено ниво на отговорност. „Моля на първо четене да подкрепите този закон, защото, както казва опозицията, това създава генерална промяна на начина на здравно осигуряване, каза още той.

В хода на дебатите по законопроекта депутатът от "БСП Лява България" Емил Райнов заяви, че широко рекламираните промени в никакъв случай няма да подобрят достъпа на гражданите до здравеопазване и не се решават проблемите в сектора. Като цяло не подкрепяме философията на този законопроект, който отново разделя обществото, посочи депутатът.

Кирил Добрев от ГЕРБ уточни, че разделянето на пакетите е с цел да се постави акцент върху социалнозначимите заболявания. Депутатът от ДПС Хасан Адемов каза обаче, че предлаганите промени не са управленски решения, а по-скоро популизъм, който няма как  да бъде подкрепен от движението. Твърде фриволно се използва терминът реформа, тук моделът не се променя, предлагат се просто мерки, а не реформа, коментира депутатът.

Той се обърна към Москов с думите: "ще останете в историята като министъра, който е въвел доплащане и листа на чакащите".

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт посочи, че философията на законопроекта е правилна. Крайно време е да се сложи край на порочната практика - количество дейности за сметка на качеството, коментира той.

По-рано днес депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за медицинските изделия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още