IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глинка Комитов: Парите от здравни вноски да отиват само за лечение

Идеята е собственикът на лечебното заведение сам да плаща стопанските си разходи, заяви новият управител на НЗОК

08:53 | 17.03.15 г.
Глинка Комитов: Парите от здравни вноски да отиват само за лечение

Искаме да установим за какво се харчат парите от здравноосигурителните вноски. После ще направим анализ на разходите в съответното лечебно заведение, които са покрити не само с пари от НЗОК, но и от осигурените лица. Това коментира в интерю за в. "Труд" новият управител на НЗОК д-р Глинка Комитов.

Според предложенията, които ще влязат в Закона за здравното осигуряване, е това да се проследи как се разпределят и как се разходват средствата от здравни вноски. Което в момента не се прави. НЗОК знае колко дава на определено здравно заведение, но какво се случва по-нататък с тези средства, не знаем. Не знаем каква част отиват за заплати, каква за консумативи и каква за непреки разходи като ток, вода, телефони, уточни той.

Идеята е да се стигне до предложението за решение, независимо дали става дума за държавна, общинска или частна болница, собственикът на лечебното заведение сам да плаща стопанските си разходи. „..приходите от НЗОК за лечебната дейност да отиват само за медицински грижи. Надявам се това да се случи, но без да е решено, не мога да го заявя”, посочи Комитов.

На въпрос кое е първото нещо, което ще направи като шеф на НЗОК Комитов отговаря:  Да проверя дали е възможно всички разходи за дейностите на лечебните заведения да се вмъкнат във финансовата рамка, заложена с бюджета на НЗОК за 2015 г., за да не се наложи да се мисли за актуализация.

По принцип повишение би трябвало да има за всички (служители в НЗОК, бел ред.), но то не може да се постигне без съкращения, каза още Комитов. По думите му ще има съкращения за сметка на по-високи възнаграждения. Става дума за минимум 10 на сто от щата.

Има основание да се очаква 200 млн. лева преразход в лечение на пациентите, каза Комитов, но уточни, че тази прогноза на бившия управител д-р Румяна Тодорова е направена на фона на стара нормативна база. А с новата методика се дава възможност да се съставя листа на чакащите, като по този начин да се преодоляват фиксираните месечни бюджети. Второ - могат да вземат в аванс 5% от бюджета за следващия месец, които впоследствие обаче се налага да се компенсират. И трето - особени тежки и сложни случаи могат да се докладват на районната каса, а чрез нея и на надзорния съвет на НЗОК, който да прецени дали да ги заплати с допълнителни средства.

Според Комитов преди да измине и второто финансово тримесечие на годината, няма как да се даде точна прогноза как ще се развиват разходите до края на 2015-а. „Защото, ако възможностите на новата методика се използват, би трябвало те да намалеят и заложените средства да стигнат”, смята той.

Задължително е, ако дейността е реално извършена, да се заплати. Неслучайно нашите контрагенти, и по-точно Българският лекарски съюз, подписват договори за обеми и цени, а даже и да не се надхвърлят обемите, касата трябва ги плати. „Отчетената дейност ще се изплаща след проверка, която може да е съвместна - с лекарския съюз. А ако е реално извършена, ще бъде платена”, категоричен е Комитов.

Листите на чакащите, са въведени още през 2007 г., т.е. не са нещо ново, каза още шефът на НЗОК. По негови думи сегашният екип на МЗ ще доуточни някои от термините, записани в наредбата за достъп до медицинска помощ. Ще се поясни какво означава думата капацитет - а освен материален и човешки се има предвид, че той е и финансов. Справянето с листите на чакащите може да стане само ако има радикална промяна в законодателството. Т.е. те ще изчезнат само тогава, когато сегашният неадекватно финансиран пакет за медицинска помощ от НЗОК се раздели на две - основен и допълнителен, като за лечение по базовия пациентите няма да доплащат нищо.

Комитов посочи, че в момента - при 53 от всичките 299 клинични пътеки пациентът доплаща. Само при една от тях - N28 (тя е гастроентерологична), пациентът дава от джоба си средства за 15 позиции при изпълнението на лечението по нея.

Още със закона за бюджета на НЗОК за 2015 г. заложените средства за онкотерапия в болниците са 175 млн. лв., а през м.г. за тази дейност бяха изразходвани 220 млн. лв. Т.е. още от самото начало се тръгва с 45 млн. лв. по-малко, каза Комитов. По думите му за разлика от болничната помощ тук много малко може да се направи за ограничаване на разходите, освен ако не се промени нормативната уредба и не се наложи прогенерична политика (б.р. - по-широка употреба на генеричните медикаменти, които имат същите качества като оригиналните, но са с изтекъл патент). Втората мярка ще дойде чрез наредбата, налагаща задължителна отстъпка, която да дават фармацевтичните компании на здравната каса.

„Ще проверяваме даренията само на здравноосигурените пациенти, за които лечебното заведение ползва публичен ресурс. Ако такива болни са го сторили, трябва да имаме законовата възможност да видим каква сума са превели безвъзмездно. Аз вече съм дал необходимото предложение, което да се разгледа между двете четения на промените в Закона за здравното осигуряване, та контрольорите на НЗОК да получат разширени правомощия”, коментира Комитов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още