IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И КРИБ е против разделянето на здравните пакети

Това ще доведе до увеличаване на разходите на компаниите за здравни услуги, смятат от организацията

15:48 | 30.04.15 г.
И КРИБ е против разделянето на здравните пакети

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) е против реформата „Москов“, включваща разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет. Това се посочва в съобщение на организацията до медиите.

Според КРИБ това ще доведе до увеличаване на разходите на компаниите за здравни услуги, тъй като служителите ще бъдат принудени да доплащат, без да могат да се възползват от правата си на здравноосигурени. Смятаме, че дори и идеята да е добра, тя по никакъв начин не е разяснена прозрачно и публично, нито е подкрепена с прогноза за въздействието й, посочва се в становището.

От там допълват, че всекидневно се получават сигнали за забавено лечение, липса на лекарства, ниско качество на здравната услуга, което имало негативно влияние и върху икономическите резултати на българските бизнес организации.

КРИБ изразяват и недоволството си от „меко казано нетолерантното намерение на министъра на здравеопазването да лиши пациенти от малцинствата от здравна помощ“, както и от прибързаното предложение давността за здравни вноски да бъде 15 години.

От работодателската организация са също против предложението на Москов за одържавяване на Националната здравноосигурителна каса.

Безпокойството на КРИБ е и по отношение уволнението без мотиви на директора на една от най-добре работещите държавни болници „Св. Иван Рилски“ - д-р Дечо Дечев. Те определят акта на министъра като „саморазправа с успешен мениджър, автократизъм, разчистване на лични сметки и дори политически непрофесионализъм, които нито един министър не би трябвало да проявява в своята работа в услуга на българското общество“.

Разходването на средствата от здравни вноски и мениджмънтът на лечебните заведения, притежавани от държавата, трябва да бъдат максимално прозрачни и да бъдат управлявани в интерес на осигурените, посочва се в позицията на КРИБ, като се подчертава, че единствено чрез диалог с всички заинтересовани страни и с подробно разясняване на предложенията и обществен консенсус, здравното министерство ще постигне съгласие по здравната реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още