IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата обвини и Кадурина за скандала с източването на ВМА

Болницата поемала всички разходи на частната й фирма

15:53 | 04.05.15 г.
Прокуратурата обвини и Кадурина за скандала с източването на ВМА

Военноокръжната прокуратура в София е привлякла като обвиняема проф. Мирослава Кадурина - Илиева, ръководител на Катедрата по дерматология, венерология и алергология на МБАЛ-София към ВМА-София и началник на Клиника по дерматология и венерология за престъпление по служба, съобщиха от прокуратурата.

Скандалът около името й избухна, след като вътрешен одит, направен от Министерството на отбраната, откри, че ВМА е загубила милиони заради договор с частната фирма "Дерма Прим - МК", сключен през 2004 г., за медицински услуги.

Проверката показа, че приходите на Клиниката по дерматология между 2007 и 2014 г. са в размер на 2,1 милиона лева, а разходите са за повече от 12 милиона лева. Проф. Мирослава Кадурина по това време е началник на Клиниката по дерматология във ВМА. Именно там тя е развивала своята частна дейност.

Заради разкритията бившият шеф на ВМА генерал Стоян Тонев напусна депутатското си място и постовете в НС и срещу него бе повдигнато обвинение. По-късно прокуратурата го привлече като обвиняем.

Според обвинението в периода 29.11.2004 г. -10.09.2014 г. проф. Кадурина е превишила правата си, като е извършила служебни действия в нарушение на Закона за лечебните заведения и Правилника за устройството и дейността на Военномедицинска академия. Деянието е извършено с цел да набави имотна облага за себе си и за "Дерма Прим - МК" ООД, на което е мажоритарен собственик.

В качеството си на длъжностно лице във ВМА, проф. Кадурина е предоставила на "Дерма Прим - МК" ООД ползването на шест медицински апарати, собственост на ВМА, свободно и неограничено във времето. Предоставила е на същото дружество, без правно основание и безвъзмездно, ползването на пет апарата, собственост на ВМА, на обща стойност 671 403 лв.

Възлагала е на служители на Клиниката по дерматология и венерология в работното им време, наред с изпълнението на задълженията им по трудово правоотношение с ВМА, да извършват и процедури на пациенти на "Дерма Прим - МК" ООД с апаратура, собственост на ВМА. За тези процедури пациентите са заплащали възнаграждение на търговското дружество, а не на ВМА.

От престъплението са настъпили значителни неимуществени вредни последици за Военно-медицинска академия - "Дерма Прим - МК" ООД е осъществявало конкурентна търговска дейност, неразграничима от дейността на Клиниката по дерматология и венерология при ВМА, като дружеството е ползвало материални и кадрови ресурси на Военномедицинска академия за медицински услуги, които са били заплащани на дружеството.

Настъпили са и значителни имуществени вреди за ВМА, която е заплатила:

- 45 289.68 лева за абонаментната поддръжка за периода 01.11.2007 год. - 10.09.2014 год. на лазерна хирургична система, която в този период не е била ползвана за нуждите на ВМА, но е ползвана без основание от "Дерма Прим - МК" ООД;

- 58 692,00 лева за абонаментна поддръжка в периода 18.02.2014 год. до 10.09.2014 год. и консумативи на стойност 13190,00 лева за периода 01.01.2012 до 31.12.2013 год., на лазерна система.

ВМА е заплатила и стойността на абонаментната поддръжка и консумативите, изразходвани при медицински услуги на пациенти на частната фирма. Услугите са извършвани от служители на ВМА, с апаратура, собственост на ВМА, на пациенти на "Дерма Прим - МК" ООД и са заплатени на дружеството от пациентите.

Кадурина е пусната на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева, допълват от прокуратурата.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още