IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Нарушения има при всички участници в инцидента с хотел "Вероника"

ГИТ прави целеви проверки по строителните обекти

12:20 | 08.05.15 г.
Калфин: Нарушения има при всички участници в инцидента с хотел "Вероника"

Нарушения са допуснати от всички участници в инцидента с хотел „Вероника“ в "Слънчев ден", който се срути на 8 април привечер при разбиване на носещи колони от строителни работници и загинаха четирима мъже. Това стана ясно от думите на социалния министър Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол. Той бе попитан от народния представител Калина Балабанова (Атака) какво е показала проверката на Главна инспекция по труда (ГИТ).

Калфин отговори, че проверката на ГИТ е приключила. Установено е, че на строителния обект има сложна система за възлагане и изпълнение на работата.

Ясна е причината за злополуката - извършване на дейност, непредвидена в документацията – ръчно разрушаване на сградата, без да е оказан безопасният начин за това. Установена е и работа на строители без трудови договори, без необходимата квалификация и необучени за целта.

Вицепремиерът отчете 43 нарушения на трудовото законодателство и 26 съставени акта, включително заради установената работа без трудов договор.

Нарушения са допуснати от всички участници в казуса: „Международен панаир Пловдив“ - възложител, „Инекс комплекс“ в качеството му на консултант, „Планекс“ ООД – строител, „Бултранспорт Груп“ – подизпълнител и „Дигинг“ ООД, както и физическото лице Йовко Русев, осъществил посредничество за труд на 9 лица, каза социалният министър.

Той заяви, че са налице тежки нарушения на законодателството и припомни предложението си ако работник, нает без трудов договор, загине по време на работа, работодателят да влиза в затвора.

Депутатът Николай Александров (Атака) попита какво ще се предприеме, за да не се стига в бъдеще до такива инциденти. Калфин отговори, че ГИТ прави целеви проверки по строителните обекти в разгара на сезона и са установени множество нарушения. При инцидента обаче има и нарушения, които не са свързани с условията на труд. По думите му ако не се стигне до наказателна отговорност, това няма да е добър сигнал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още