fallback

Кабинетът търси варианти за пренос на втечнен газ от Катар

Министрите одобриха проект на Меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката в Катар

21:06 | 13.05.15 г. 6
Автор - снимка
Създател

Правителството работи за реализацията на плановете за пренос на втечнен природен газ от Катар, става ясно след днешното заседание. Министрите са одобрили проект на Меморандум за разбирателство между енергийните министерства на Катар и България, съобщават от правителствената пресслужба.

В документа се предвиждат съвместни действия в редица направления, сред които и за пренос на втечнен газ и поощряване на участието на компании от двете държави в реализирането на енергийни проекти.

Ще бъде създадена и смесена българо-катарска работна група за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на енергетиката.

Подписването на Меморандума е част от водената от българското правителство политика за задълбочаване на двустранно сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността на доставки със страните производителки и износителки на енергийни ресурси.

Терминали за втечнен газ не могат да бъдат построени по българското крайбрежие, защото корабите със суровината не могат да преминат през Босфора. България обаче има възможност да получава втечнен газ от терминалите в Гърция и Турция.

Един от плановете за осигуряване на сигурността на доставките на природен газ в Европа е изграждането на терминал в близост до Александруполис или Кавала. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 11.09.22 г.
fallback