IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът търси варианти за пренос на втечнен газ от Катар

Министрите одобриха проект на Меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката в Катар

21:06 | 13.05.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Кабинетът търси варианти за пренос на втечнен газ от Катар

Правителството работи за реализацията на плановете за пренос на втечнен природен газ от Катар, става ясно след днешното заседание. Министрите са одобрили проект на Меморандум за разбирателство между енергийните министерства на Катар и България, съобщават от правителствената пресслужба.

В документа се предвиждат съвместни действия в редица направления, сред които и за пренос на втечнен газ и поощряване на участието на компании от двете държави в реализирането на енергийни проекти.

Ще бъде създадена и смесена българо-катарска работна група за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на енергетиката.

Подписването на Меморандума е част от водената от българското правителство политика за задълбочаване на двустранно сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността на доставки със страните производителки и износителки на енергийни ресурси.

Терминали за втечнен газ не могат да бъдат построени по българското крайбрежие, защото корабите със суровината не могат да преминат през Босфора. България обаче има възможност да получава втечнен газ от терминалите в Гърция и Турция.

Един от плановете за осигуряване на сигурността на доставките на природен газ в Европа е изграждането на терминал в близост до Александруполис или Кавала. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Ха дано , ама надали...Нали се сещаш , че на ЕС му е през к..а за тоя терминал в Гърция. А пък за питомното и дивото както и за 2 че и 3 доставчика...дано да си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Нека ЕС да завърши терминала за втечнен газ на гръцкия бряг, който в момента се строи, а ние най-накрая да построим интерконектора с Гърция и тогава пак ще си говорим кое е питомно и кое е диво.Никой не строи терминал за втечнен газ без бизнесплан и без поне 2-3 възможни доставчика на газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Верно , бе ! Как не се сетих , че извиваме ръцете на Газпром !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
MZ/X
преди 8 години
Виж какво стана в Литва преда да коментираш глупости! Построиха си терминал за LNG и Газпром се принуди да им намали цената на газта със 100 долара на 1000 кубика газ за да се противопостави на конкуренцията!При такава отстъпка доста бъзро ще им се изплати тернинала за LNG без да вкарат чрез него дори един кубически метър газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 11
nobel
преди 8 години
На това му викам аз диверсификация на всяка цена. А масрафа, че няма да можем да си го платим няма. Не и в този живот. Но ще ми е интересно какво ще кажат колегите, ако продължи да се говори за този проект. Вероятно ще го обявят за много рентабилен и че е крайно време да отрежем тръбите, който ни доставят газ от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 13
ing5rov
преди 8 години
Е , супер ,е това се казва далавера ...да си построим терминал в Гърция и да си внесем газ от Катар...те трябва да ни го подаряват , че малко поне да си платим масрафа!Егати и малоумната история ...*** гони дивото сега !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още