IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 5 години обновяват всички линейки в страната

Всяка година с 20% ще се обновява автомобилният парк на центровете и филиалите за спешна помощ

13:12 | 14.05.15 г.
До 5 години обновяват всички линейки в страната

Всяка година с 20% ще се обновява автомобилният парк на центровете и филиалите за спешна помощ и след пет години трябва да бъдат обновени всички линейки в страната, заяви пред БНР заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков.

Той посочи, че промените в Спешната помощ ще се правят с евросредства и с пари от бюджета на министерството на здравеопазването.

Предвижда се подновяване на автопарка с качествено медицинско оборудване не само в санитарните автомобили, а и във филиалите и в центровете за спешна медицинска помощ. Планира се и въвеждане на телемедицината.

„В момента има телемедицина, всъщност обществена поръчка и закупуване на необходимата апаратура е проведена в 14 от центровете. Тоест в 50 процента от тях имаме вече начални стъпки във внедряването на телемедицината“, каза Шарков.

Реформата на Петър Москов предвижда центровете за спешна медицинска помощ да останат към областните болници. За ремонтите и оборудването им са предвидени по около 1,5 млн. евро, които са част от договорените 85 млн. евро за реформа в спешната помощ с Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още