IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До пет години населението ще има достъп до адекватна спешна помощ

Спешната медицинска помощ ще продължава да бъде безплатна и за здравно неосигурените

18:35 | 10.02.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
До пет години населението ще има достъп до адекватна спешна помощ

До 2020 година 58% от населените места в страната ще имат достъп до структури на спешна медицинска помощ до 20 минути, времето на достъп в 27% от местата ще е между 20 и 30 минути, а в 15% от населените места - над 30 минути. Това означава, че 7 милиона души от населението на страната до пет години ще има достъп до спешна помощ за не повече от 30 минути.

Това е записано в концепцията за здравна реформа на Министерството на здравеопазването с хоризонт до 2020 година, която министър Петър Москов представи днес по време на здравния дебат на Puls.bg, организиран от Клуб Investor.bg, на тема „Неотложните реформи в здравеопазването”.

В момента не повече от 3 милиона души в България имат достъп до адекватни спешна помощ и диагностика в рамките на 30 минути, като половината от тях живеят в столицата. 

В документа е записано още, че центровете за спешна медицинска помощ ще са 28 на брой със 198 филиала, от които 170 ще са разположени извън областните градове.

Общо 34 спешни отделения в 28-те областни градове ще осигуряват възможност за спешна диагностика, лечение и наблюдение до 24 часа.

Очаква се в резултат на промените да се намали броят на хоспитализациите по повод спешни състояния, които биха могли да се овладеят в амбулаторни условия, да се редуцира броят на леглата за активно лечение и по ефективно да се разходват финансовите ресурси.

Преди дни стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) одобри за България 85 милиона евро за развитие на спешната помощ. По-рано днес министър Москов заяви, че парите ще бъдат използвани строго, според приетата в края на миналата година концепция за развитие на спешната помощ.

Спешната помощ ще продължава да бъде безплатна и за здравно неосигурените, като пакетът на спешната медицинска помощ е ангажимент на фиска. Предстои ясно да се дефинира обаче какво е „спешност”.

Събитието се проведе с подкрепата на Пощенска банка, ЗД Евроинс Живот, медицински комплекс "Д-р Щерев" и финансово-счетоводна къща Симбула.

Още материали от здравния дебат на Клуб Investor.bg може да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
siderov
преди 9 години
1.1.СПЕШНО СЪСТОЯНИЕ: Всяко здравословно състояние, което представлява непосредственна опасност за живота на пациента (в рамките от секунди до максималното времето за престой в СПО) или състояние, което ще доведе до трайни-необратими последствия за здравето на пациента, ако не се предприемат мерки (медицински) за предотвратяване/забавяне на уреждащото въздействие (от секунди до максималното времето за престой в СПО).ИНТЕНЗИВНО СЪСТОЯНИЕ: Всяко спешно, което е хоспитализирано. Престоя се определя по нормите на МЗ за болничното заведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
krasssen
преди 9 години
Обещанието е актуално за всяка от изминалите 25 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
krasssen
преди 9 години
Обещанието е актуално за всяка от изминалите 25 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още