IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар с интерес да инвестира в българската финансова система*

Можем да предложим изгодни условия за инвестиции във финансови инструменти, емитирани от ББР, заяви Владислав Горанов

11:10 | 18.05.15 г. 9
<p>
	Владислав Горанов разговаря в Доха с катарския си колега Али Шериф ал Емади. <em>Снимка: МФ</em></p>

Владислав Горанов разговаря в Доха с катарския си колега Али Шериф ал Емади. Снимка: МФ

Катар има готовност да инвестира във финансови инструменти, емитирани от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете. Това стана ясно по време на работна среща между българския министър на финансите Владислав Горанов и катарския му колега Али Шериф ал Емади, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите. Българската правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, продължава визитата си в Катар.

Идеята е чрез инвестиции във финансови инструменти, емитирани от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете, при много добри за България условия, да се подпомогне финансирането на Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради и да се капитализира Фондът за гарантиране на влоговете.

По време на разговора между двамата министри, проведен тази сутрин в Министерството на финансите в Доха, са обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Катар.

„България може да предложи на Катар изгодни условия за инвестиции във финансови инструменти, по-конкретно такива, емитирани от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Държавата ни е стабилна както политически, така и икономически, което беше оценено положително и от финансовите пазари при емисията, която направихме наскоро“, подчерта министър Горанов.

Али Шериф ал Емади е проявил интерес към инвестиции от страна на Катар в българската финансова система, енергетиката, земеделието и инфраструктурата. В качеството му на председател на борда на директорите на Qatar Airways той е поставил въпроса за разширяване на дейността в България на катарския национален превозвач и е изразил задоволство от досегашния опит на авиокомпанията в България.

Обсъдена е и възможността за създаване на схеми за износ на селскостопанска продукция от България за Катар.

Вчера Qatargas и „Булгаргаз” са подписали писмо за проява на интерес за сътрудничество. На последното заседание на Министерския съвет беше одобрен Меморандум за разбирателство между енергийните министерства на Катар и България, в който бяха предвидени редица действия, сред които и пренос на втечнен газ от емирството в България.

Интерес за инвестиции в сферата на транспортната инфраструктура, енергетиката и земеделието заяви шейх Фейсал бин Сауд Ал Тани, ръководител на направлението за бизнес развитие на Катарската инвестиционна агенция. 

Представители на агенцията разговаряха днес с премиера Бойко Борисов и министри от правителството, допълват от пресслужбата на кабинета. По време на разговорите от катарска страна потвърдиха интересът за експлоатиране на авиолинията Доха – Варна от Qatar Airways. Особен интерес от катарска страна има и за обучение и обмяна на опит с български специалисти в сферата на управлението на въздушното движение.

Предстои посещение на катарска делегация в България за проучване на конкретните възможности за развитие на пристанище Варна.

В областта на транспорта министър Ивайло Московски представи подготвените за предоставяне на концесия обекти от транспортната инфраструктура, като обърна особено внимание на възможностите, които предлагат българските летища и пристанища. От катарска страна е заявен интерес към пристанище Варна, като двете страни се договориха катарски специалисти да посетят пристанището и да се запознаят на място с неговите възможности.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представи транспортния вертикален коридор Истанбул- България-Румъния. Отново бе повдигната и темата за строителството на пътя Русе-Свиленград, като и двете страни декларираха интерес към изграждането на трасето.

В сферата на информационните технологии двете страни обсъдиха активизиране на сътрудничеството чрез организиране на посещение и бизнес-форум в Катар, на който да бъде представен опита на българските ИКТ компании, както и развитието на бъдещи проекти между двете страни в тази сфера.

В сферата на земеделието Катар има интерес да внася агнешко и телешко месо. Българската продукция привлича внимание, защото е биологично чиста, без ГМО, стана ясно по време на срещата. „Хасад Фууд“ е държавна компания създадена от катарския инвестиционен фонд и с нея се обсъждат възможности български земеделски продукти да бъдат изнасяни на катарския пазар.

* Допълнена към 15.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
VicKing
преди 8 години
Ходи до там, щото е свързано с цигарения му бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
крас
преди 8 години
"Катар има готовност да инвестира във финансови инструменти, емитирани от Българската банка за развитие"НЕ ЗНАЕХ, ЧЕ ДА СЕ ТЕГЛЯТ ДЪРЖАВНИ ЗАЕМИ БИЛО ИНВЕСТИЦИЯ!ИМА НЕЩО МНОГО СБЪРКАТО В КОВА МОМЧЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
IQ96
преди 8 години
лаф да става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Досега Боко колко пъти се е разхождал до Катар?И какъв е резултатът от разходките? Биха тъпана, че ще строят магистрала Русе-Свиленград с катарски пари, ама гледам вече не се говори за това. Сега щели да дават изгодно пари на банката за развите. Колко по изгодно от сегашните нива на финансиране в ЕС, където ЕБЦ налива с ведрото? Не казват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Някой мечтател много сериозно бърка финансистите на Катар с камикадзета.Истински инвестиции от Катар в България имат шансове да докарат само масоните и то задължително придружено с голяма загуба за България подобно на загубата от преструктурирането на държавния дълг навремето от масона Милен Велчев и брат му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
то вече става смешно :-).1. Катарски инвеститор в КТБ (след като пеевски си го премести в *** и ББР, след което КТБ фалира, а неговите цесии са признати)2. Български строители ще строят стадион в катар (малко след олигофренските изцепки на думуса)... и магистрали..3. Сталинка иска ЕС да налива в ББР, сега и Катар иска да налива в ББР е хайде спрете се..Колко пъти ще си изперете парите през българия и колко пъти българските данъкоплатци ще ви покриват масрафите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
993
преди 8 години
http://clubz.bg/19869-gen_atanasov_prokuraturata_i_dps_puskat_razkritiqta_za_ktb
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
993
преди 8 години
http://clubz.bg/19869-gen_atanasov_prokuraturata_i_dps_puskat_razkritiqta_za_ktb
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
993
преди 8 години
"Можем да предложим изгодни условия за инвестиции във финансови инструменти, емитирани от ББР, заяви Владислав Горанов" за да инвестират във фирмите на Грух! Мерси, Горанов! Като не става с пенсионните фондове, ще лъжете други араби. Само че катарците не са като оманците... Мамка ви крадлива на вас и на ДПС!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още