IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qatargas и Булгаргаз подписаха писмо за интерес за сътрудничество

Qatargas е най-големият производител на втечнен газ в световен мащаб

15:55 | 17.05.15 г. 4
<p>
	Бойко Борисов и министър-председателят и министър на вътрешните работи на Държавата Катар шейх Абдулла бин Насър бин Халифа Ал Тани подписаха споразумение за сътрудничество в областта на сигурността. Снимка: <em>Правителствена пресслужба</em></p>

Бойко Борисов и министър-председателят и министър на вътрешните работи на Държавата Катар шейх Абдулла бин Насър бин Халифа Ал Тани подписаха споразумение за сътрудничество в областта на сигурността. Снимка: Правителствена пресслужба

Qatargas и „Булгаргаз” са подписали писмо за проява на интерес за сътрудничество, съобщава правителствената пресслужба. Това е станало по време на посещението на българска правителствена делегация, предвождана от премиера Бойко Борисов, в Катар.

Qatargas е най-големият производител на втечнен газ в световен мащаб. Годишният й капацитет е 42 млн. тона.

Припомняме, че на последното заседание на Министерския съвет беше одобрен Меморандум за разбирателство между енергийните министерства на Катар и България, в който бяха предвидени редица действия, сред които и преноса на втечнен газ от емирството в България.

Доставките на втечнен газ са една от възможностите за разнообразяване на енергийните източници на България. Страната ни обаче не може да изгради терминали в Черно море, тъй като танкерите, превозващи суровината, не могат да преминават през Босфора. За да получим втечнен газ трябва да разчитаме на терминалите на Гърция и Турция. 

По време на визитата в Катар днес беше подписано и споразумение за сътрудничество в областта на сигурността. То е първото в сферата с борбата с престъпността в рамките на дипломатическите отношения между двете държави, отбелязват още от Министерския съвет.

Документът беше подписан от премиера Бойко Борисов и министър-председателят и министър на вътрешните работи на Държавата Катар шейх Абдулла бин Насър бин Халифа Ал Тани.

В рамките на срещата между двамата министър-председатели, която се проведе днес в Доха, беше заявен интерес за сътрудничество с България от страна на Катар в областта транспорта, земеделието и енергетиката. Конкретни параметри за партньорството в отделните сектори ще бъдат обсъдени на предстоящите утре двустранни срещи между ресорните министри от двете държави.

Министър-председателят на Катар изрази убеждението си, че двустранното сътрудничество ще бъде укрепено и отбеляза важността на създадената междуправителствена комисия, чиито заседания допринасят за задълбочаване на партньорството между България и Катар.

Намерение за активно сътрудничество заяви и премиерът Борисов. Двамата потвърдиха желанието си за развитие на икономическите контакти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Първият пирон в ковчега на монопола на Газпром :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още