fallback

БСП отново предлага необлагаем минимум за хора на минимална заплата

От преференцията ще се възползват над 300 хил. души, изчисляват от партията

12:55 | 21.05.15 г. 17

На работещите на минимална работна заплата по трудови правоотношения да се преотстъпва в края на годината платеният данък от 10 на сто. Това предлагат в законопроект за допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица от "БСП Лява България".

От партията внасят поправката за втори път, след като миналата година по времето на кабинета "Орешарски" бе въведено връщане на платения данък за хората с минимални доходи, но механизмът се оказа неработещ. Националната агенция за приходите (НАП) отказа да възстанови данъците на много хора с мотива, че имат и допълнителни доходи.

Сега социалистите настояват със законова промяна в началото на 2016 година българите с минимални доходи да получат обратно платения 10% данък за настоящата година.

Председателят на парламентарната група на партията Михаил Миков обяви пред журналисти в парламента, че „става въпрос за онези необлагаеми 10 процента от минималната работна заплата, които правителството на четворната коалиция тази година взе на работещите бедни, които са около 300 000 души в България". Той припомни, че правителството е дало увеличение на минималната работна заплата, което обаче било по-малко отколкото ефекта от необлагаемите 10 процента.

Миков коментира, че партията предлага отново промяната „във връзка с преизпълнението на държавния бюджет, за което се чува в изявления на управляващите“.

В мотивите на левицата към законопроекта се посочва, че България е страната с най-ниски доходи от труд в Европейския съюз. Ръстът на работните заплати изостава от производителността на труда. Приходите в бюджета се преизпълняват и се отчита нарастване на излишъка. Затова с предлагания закон се цели усъвършенстване на данъчното законодателство в посока въвеждане на елементи на социална справедливост и диференциране на данъчната тежест.

Посочва се, че законопроектът ще засегне над 300 000 работещи бедни.

Вносителите посочват, че въвеждането на данъчно облекчение за лицата с най-ниски трудови доходи е конституционно издържано и социално справедливо.

Преотстъпването и възстановяването на платения през годината данък ще осигури на лицата допълнителен разполагаем доход в размер на 444 лв. за 2015 г., което всъщност е осигуряване на допълнителен доход за един хляб на ден, изчисляват от БСП.

В търговския оборот – за най-масово потребяваните стоки, ще влязат допълнителни около 120 млн. лв., което ще има своя положителен ефект за увеличаване на приходите в бюджета от косвени данъци, допълва се в мотивите към законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 10.09.22 г.
fallback