IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Данъчните облекчения за минималната заплата опорочават плоския данък

Не само ще се натовари разходната част на бюджета, но и се дава стимул да се укриват реалните заплати, твърдят от институтa

12:25 | 21.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ИПИ: Данъчните облекчения за минималната заплата опорочават плоския данък

Тези дни представители на управляващите споделиха планове за сериозна промяна в плоския подоходен данък, която да влезе в сила от 2014 г. Предлага се въвеждането на своеобразен необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата.

Това се посочва в коментар на Института за пазарна икономика (ИПИ) по повод предложението на кабинета  работещите на минимална работна заплата да не плащат данък върху доходите. Внесеният данък от най-бедните ще бъде възстановен с подаване на данъчна декларация през 2015 г.

От ИПИ уточняват, че говорят за своеобразен необлагаем минимум, защото ако става въпрос за традиционен необлагаем минимум (прилаган и в България само преди няколко години), тогава той щеше да се отнася за всички данъкоплатци. 

Това, което се предлага обаче, е всички да продължат да плащат 10% данък върху облагаемия си доход, но платеният данък да се връща на тези с най-ниски доходи. Замисълът е всички, които получават минимална заплата (340 лв. за 2014 г.), да получат обратно платените си данъци в началото на 2015 г. Сумата, която ще се връща на човек, според изчисленията на икономистите, е 355,37 лв. на година. Това означава и че всички, които искат да си получат парите, ще трябва да подадат данъчна декларация.

Защо това е вредна идея? Предложението не е данъчна мярка, а прикрита разходна – под формата на данъчно облекчение държавата всъщност ще субсидира хората на минимална заплата. Най-добрият лакмус дали става дума за данъчна или разходна мярка е да видим дали се влияе приходната или разходната част на бюджета – държавата ще си събира данъците, тоест (в статика) приходите не се променят, а после превежда пари на определени данъкоплатци, тоест натоварва се разходната част на бюджета – в рамките на около 140 млн. лв., ако се засегнат около 400 000, както в момента се пресмята от правителството (на базата на изцяло статични сметки, които отчитат само сега заетите на заплати до 340 лева). 

Ако ще се субсидират групи от обществото, то по-разумно е това да не се случва през данъчната система, а директно и откровено през бюджета посредством целеви социални помощи, се препоръчва в анализа.

Създава се изключително силен стимул за укриване на заплати – това не е необлагаем минимум, който по принцип важи за всички, а конкретна привилегия за тези на минимална заплата. На практика правителството обявява стимул (награда) от 355 лв. на година, ако си на минимална заплата. И сега получаването на минимално възнаграждение официално, а всичко друго - на ръка, е разпространена практика. Последната идея дава огромен стимул на много хора, които получават над минимална заплата, да започнат да послъгват за заплащането. Злоупотребите тук са гарантирани – могат да се облагодетелстват и работодатели, ако влязат в договорки с работниците си, нещо което сме виждали често при отворени вратички в законодателството, посочват от ИПИ.

Последна актуализация: 23:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
kane
преди 10 години
ИПИ:ивъл проповядващи ***/на фашистите - хипер богаташите/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
kane
преди 10 години
Плоския данък е най-голямото *** в РБ за последните 100 годиниСтанишев да си опрости греха и да помисли за държавата си която постави на колене пред мулимилиардеритеДокато в РБ има плоък данък живота на хората ще е лош и страната ще затъва - ряазберете го - ВИЕ НЕ СТЕ НА ДАЛАВЕРА С 500, 1000, 5000, И 50 000 ЛВ МЕСЕЧНИ ЗАПЛАТИ И ДОХОДИ НА ДАЛАВЕРА СА ТЕЗИ С ДОХОДИ НАД 1 МИЛИОН И ПОВЕЧЕ ГОШИНОГЛУПАЦИКОГАТО Н ИКО НЕ ДАВА ПАРИ НА ДЪРЖАВАТА ВИ И ТЯ НИЩО НЕ ВИ ДАВА ГЛУПАЦИНАЛИ ТАКА УВИВАТ ДЕЦАТА ВИБЕЗ РЕГУЛАЦИИ БЕЗ ДЪРЖАВАБЕЗ ДЕЙСТВАЩИ ИНСТИТУЦИИТЪНЕЩИ СТЕ В МИЗЕРИЯ И ПАК СИ МИСЛИТЕ САМО ЗА ВАШИЯ *** И ВАШИТЕ 10% А НЕВИЖДАТЕ ОГРОМНАТА ЗАГУБА КОЯТА ПОНАСЯТЕ КАТО ГРАЖДАНИ И ОБЩЕСТВОКАПИТАЛИЗМА НЕРАБОТИЛИБЕРАЛИТЕ НЕ СА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЛОБИСБТИ НА ФАШИСТИТЕ - ХИПЕРМИЛИАРДЕРИОСЪЗНАЙТЕ СЕНИКЪДЕ ПО СВЕТА НЯМА ХУБАВ ЖИВОТ ЗА ХОРАТА В СТРАНА С ПЛОСЪК ДАНЪКНЯМАНЯМА И ДА ИМА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още