IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещите на минимална заплата няма да плащат данък върху доходите*

Между първо и второ четене ще има големи промени в Бюджет 2014, коментира Йордан Цонев

08:51 | 19.11.13 г. 25
Работещите на минимална заплата няма да плащат данък върху доходите*

Между първо и второ четене ще има промени в бюджета за 2014 година, коментира пред Нова телевизия председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев. Той съобщи и една от тях - работещите на минимална работна заплата ще получат обратно в края на годината изчисления и внесен в хазната данък върху доходите, чийто размер е 10%.

Реално това означава, че работещите на минимална работна заплата няма да плащат данък върху доходите.  

Парите ще се връщат от бюджета и тази мярка ще засегне между 250 и 400 хил. души. Предложението е на КНСБ и тя ще бъде удовлетворена, декларира още Цонев.

Малко по-късно по време на форум, посветен на бедността в Народното събрание, премиерът Пламен Орешарски уточни, че внесеният данък от най-бедните ще бъде възстановен с подаване на данъчна декларация през 2015 година, пише Dnes.bg

"Така няма да се наложи актуализация на Бюджет 2014 година, защото мярката ще се отрази чак на следващия бюджет", коментира още премиерът и допълни, че бедността трябва да се бори със заетост. 

Сутринта Йордан Цонев обясни още, че в бюджета са намерени средства и за всички браншови организации, които са протестирали през последните месеци – зърнопроизводители, животновъди, лекари и зъболекари.

Цонев смята, че има увеличение на събираемостта на данъците. "НАП влезе в ритъм и данните за ноември са много добри", заяви той, но допълни, че все още има проблем с акцизите. 

Всички позитивни промени са факт благодарение на протестиращите, каза още Цонев. Според него в условията на протести се работи „стегнато”. Цонев обаче коментира, че не може да бъде зададена дата за предсрочни избори.

„Ако има точен хоризонт за избори, правителството ще работи като служебно”, заяви той и допълни, че съдбата на кабинета „Орешарски” ще зависи от резултатите от европейските избори през май 2014 година. 

Ако управляващите партии съберат повече от половината места, това ще означава, че правителството има подкрепа и тогава ще бъде обсъдена ситуацията около правителството и дали ще има промени в състава и какви политики ще бъдат прилагани.

Ако не бъдат събрани „50+1” депутатски места, ще говорим за предсрочни избори, обеща още Цонев.

* Статията е допълнена с уточненията на Пламен Орешарски за планираните данъчни промени

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 10 години
Абе тия на минималните заплати, най-добре е да не им се плаща нищо, защото 340лв е подигравка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Целта в момента е просто да се раздадат едни пари, да вирее див популизъм, пък белкем спрат протестите, най-много да дигнат бизнеса на масова стачка, което вече ще им вземе главата за трофей. Това нещо не стига, че ощетява хората с доходи 345 лева и ги сваля под МРЗ, ами сега ще много хора ще имат стимул да се разписват срещу 340 лева, нищо че получават по 500 или малко повече, това ще доведе до осакатен фиск и бум на сивата икономика, майстори на която са имено тез другари, доказали го през 2005-2008
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 11
cokrat1
преди 10 години
Половината коментиращи под тази статия са пълни икономически ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 0
tesla
преди 10 години
голяма полза, направо бедните ще се събудят милионери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 22 rate down comment 0
p_trade
преди 10 години
Не е истина каква глупост ......, това си е икономи4ески фарс ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 29 rate down comment 1
pepince
преди 10 години
Ужасна глупост и популизъм е това. Какво ще излезе, през 2014, МРЗ ще бъде 340 лв. и тези, които ще получат 341 лв. ще бъдат ощетени. Или пропорционален данък за всички или прогресивен, без неблагаеми минимуми, стига привилигии и крадене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ами от това, което казваш излиза, че все пак някакъв "кяр" ще имат: ще им бъдат изчистени задължения: "...осигуровки, здравни вноски, глоби от КАТ, местни данъци..." .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 23 rate down comment 0
ПИЧ
преди 10 години
Това ще бъде кьор фишек, хората няма да получат реален кеш (около 350 лв годишно)Първо- една голяма част нищо не разбират от данъчни декларации и въобще няма да подадат такива - тук ще отпадне една голяма сума.Второ - и да подадат декларация, тези хора вероятно имат други задължения - осигуровки, здравни вноски, глоби от КАТ, местни данъци, които ще им бъдат удържани и няма да получат нищо..Ще има и една груп около 1/4 част, които ще получат нещо.А може да поставят и куп други трудно-изпълними условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Това ще ти остане за домашно... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Тия се гъбаркат пак. мин заплата май е 250 лева, не зная точно но... на 250 лева, годишния данък е 30 лева. За 30 лева ще трябва да подадеш декларация да си го сметнеш и да чакаш да ти го върнат. Връщането пък става ако нямаш задължения към НОИ или към местни данъц.. .СМЕХ!Отворен въпрос - ако работещия на мин. заплата в данъчната декларация ( по която ще връщат) има доходи по граждански договор или от наеми, рента... тогава пак ли ще му връщат? Изобщо, некой пак е спал в университета и е пропуснал разликата между данъци и социална помощ, или (по-вероятно) пак полулистваме и създаваме проблеми на хората и работа на администрацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още