IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещите на минимална заплата няма да плащат данък върху доходите*

Между първо и второ четене ще има големи промени в Бюджет 2014, коментира Йордан Цонев

08:51 | 19.11.13 г. 25
Работещите на минимална заплата няма да плащат данък върху доходите*

Между първо и второ четене ще има промени в бюджета за 2014 година, коментира пред Нова телевизия председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев. Той съобщи и една от тях - работещите на минимална работна заплата ще получат обратно в края на годината изчисления и внесен в хазната данък върху доходите, чийто размер е 10%.

Реално това означава, че работещите на минимална работна заплата няма да плащат данък върху доходите.  

Парите ще се връщат от бюджета и тази мярка ще засегне между 250 и 400 хил. души. Предложението е на КНСБ и тя ще бъде удовлетворена, декларира още Цонев.

Малко по-късно по време на форум, посветен на бедността в Народното събрание, премиерът Пламен Орешарски уточни, че внесеният данък от най-бедните ще бъде възстановен с подаване на данъчна декларация през 2015 година, пише Dnes.bg

"Така няма да се наложи актуализация на Бюджет 2014 година, защото мярката ще се отрази чак на следващия бюджет", коментира още премиерът и допълни, че бедността трябва да се бори със заетост. 

Сутринта Йордан Цонев обясни още, че в бюджета са намерени средства и за всички браншови организации, които са протестирали през последните месеци – зърнопроизводители, животновъди, лекари и зъболекари.

Цонев смята, че има увеличение на събираемостта на данъците. "НАП влезе в ритъм и данните за ноември са много добри", заяви той, но допълни, че все още има проблем с акцизите. 

Всички позитивни промени са факт благодарение на протестиращите, каза още Цонев. Според него в условията на протести се работи „стегнато”. Цонев обаче коментира, че не може да бъде зададена дата за предсрочни избори.

„Ако има точен хоризонт за избори, правителството ще работи като служебно”, заяви той и допълни, че съдбата на кабинета „Орешарски” ще зависи от резултатите от европейските избори през май 2014 година. 

Ако управляващите партии съберат повече от половината места, това ще означава, че правителството има подкрепа и тогава ще бъде обсъдена ситуацията около правителството и дали ще има промени в състава и какви политики ще бъдат прилагани.

Ако не бъдат събрани „50+1” депутатски места, ще говорим за предсрочни избори, обеща още Цонев.

* Статията е допълнена с уточненията на Пламен Орешарски за планираните данъчни промени

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 36 rate down comment 0
MrSi
преди 10 години
Логиката на плоският данък не е тази. Или плосък данък за всеки , или прогресивен данък.В такъв случай тези които получават лихви от депозити в банки в размер на по-малко от месечната минимална заплата също трябва да си искат данъка обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 48 rate down comment 0
Rapor
преди 10 години
Положението се усложнява излишно, за да може да има хляб и за банките. Нали се сещате, че ако няма удържане и после възстановяване, няма да има и банкови такси за преводите?Една ще е банката, ама да видим коя ще е дето ще намаже дебело филията си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 3
mnz
преди 10 години
Това е грешка.Защо усложняват положението и правят възможни едни нови схеми за точене на данъци?Много по-лесно и разционално е просто да въведат необлагаем минимум, пари нито ще се вземат, нито ще се връщат, чисто и просто. Нито ще може да се точи данъчен кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 53 rate down comment 0
Rumen_
преди 10 години
Чудесен мотив все повече хора да се осигуряват на минимална заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още