IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичните общински съветници от БСП не приемат сливането на болниците

Идеята на Петър Москов срещна съпротива и в столицата

16:00 | 28.05.15 г. 1
Столичните общински съветници от БСП не приемат сливането на болниците

Общинските съветници от БСП в София се обявиха против сливането на общински болници с държавни, съобщи БНР.

Представителите на партията в Столичния съвет излязоха с декларация против сливането и ликвидирането на Специализираната болница за активно лечение на онкоболни, Центъра за психично здраве и Центъра за кожно-венерически заболявания.

След като декларацията им бе отхвърлена, председателят на групата на общинските съветници на БСП Милка Христова заяви, че документът не е бил политически. "Нашата декларация, която има изключително характер в защита на интересите на София, беше преценена като политическа. Беше отхвърлена. Не беше подкрепена. При положение че в нея няма никакъв политически контекст. Контекстът е само един - да запазим столичното здравеопазване за софиянци", каза Христова.

От групата на ГЕРБ заявиха, че все още не е обсъждано сливането на лечебните заведения.

Малина Едрева, която е председател на групата на общинските съветници от ГЕРБ, коментира, че идеите на здравния министър имат нужда от подкрепа. „Мерките, които предприемат здравният министър г-н Петър Москов и неговият екип, очевидно са достатъчно добре анализирани и сериозни, но те изискват и тази подкрепа, която да бъде добре обоснована и през общинските здравни институции. Най-важното е пациентът да бъде така обслужен и грижата към него да бъде такава, че да има резултати от лечението", каза Едрева.

Идеята на Петър Москов за сливане на бившите диспансери с многопрофилните болници не среща подкрепата на медиците в страната. Вече седмица Москов се среща с директорите на клиниките по места в опит да ги убеди в необходимостта от сливането, защото то ще осигури по думите му комплексно лечение на пациентите, без да се налага да бъдат приемани и изписвани от клиниките в различни периоди на лечението си.

Най-сериозен отпор упражняват лекарите от комплексния онкологичен център в Русе. Те протестираха и днес срещу идеята за заличаването на специализираните центрове и обединяването им със съответната областна или университетска болница. Медиците от Русе ще подкрепят колегите си от Шумен, като ще се присъединят тази вечер към техния протест, допълва БТА.

Въпреки срещата с министър Москов, на която той пое устно ангажимент да се преразгледат тези текстове, онколозите продължават с протестните си действия.

Те настояват и за русенския Комплексен онкологичен център да бъде приложен моделът, който министърът обеща да се въведе в Пловдив – да се запази юридическата самостоятелност на онкодиспансера и да се водят преговори как да си сътрудничат функционално отделните лечебни заведения като самостоятелни юридически лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Фоки
преди 8 години
Въпросът наистина не е политически. ВСИЧКИТЕ ми познати от медицинската гилдия, гласували за Реформаторския блок, сега се чудят защо са го направили. Тъй наречената реформа в здравеопазването на Москов е просто симулиране на дейност и едно изключително деструктивно упражнение. Никъде в света не функционират подобни мегаломанни структури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още