fallback

Българските производители ползват два пъти повече енергия от средното в ЕС

Има голям потенциал за намаляване на енергийното потребление и в домакинствата, смята зам.-министър Жечо Станков

12:26 | 09.06.15 г. 5

Намаляването на енергоемкостта на българската икономика е една от най-важните задачи на правителството, каза зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на конференция на тема “По-модерни, по-конкурентоспособни, по-силни: околна среда и енергийна ефективност в България“, предаде агенция „Фокус“.

„За съжаление към момента една единица произведен продукт на българският бизнес се произвежда с два пъти повече енергия от средното за ЕС. Целта ни е да променим това и да можем да се изравним със средните нива в Европа“, допълни той.

Станков отбеляза още, че има голям потенциал за намаляване на потреблението на енергия и в домакинствата. Според него енергийната ефективност може да доведе до спестяване на между 25% и 30% от потребяваната енергия.

Подобряването на енергийната ефективност във всички сектори е един от водещите приоритети в енергийната стратегия на страната ни, припомни Станков.

„Мерките, които предприемаме и изпълняваме в тази насока са насочени към повишаване на енергийната ефективност в производството, доставката и потреблението на енергията, което от своя страна ще повиши конкурентоспособността на фирмите в икономиката, както и жизнения стандарт на гражданите на България“, каза той.

Станков посочи няколко механизма за финансиране на мерките за енергийна ефективност. Сред тях са Програмата за енергийна ефективност и възобновяема енергия с бюджет от над 15 млн. лева, както и националната програма за обновяване на жилищните сгради, чиято стойност е над 1 млрд. лева.

Опция е и търговията със сертификати, която се предлага от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Темата за енергийната ефективност е важна не само за България, но и за целия Европейски съюз, коментира и посланикът на Италия у нас Марио Контичели, който също участваше в дискусията. „Колкото по-голяма енергийна ефективност постигнем, толкова по-висока конкурентоспособност, по-голяма сигурност при доставките, и по-чиста околна среда ще имаме“, заяви той.

„Строителството, секторът за преработване на отпадъци, и секторът за преработване на отпадните води са критични сектори в България в това отношение и за тях е необходимо да има определени действия и европейско финансиране", коментира той по отношение на сферите, в които са необходими спешни мерки за подобряването на енергийната ефективност.

За периода 2014 – 2020 ще има различни източници на финансиране, които ще са на разположение на България, припомни още Контичели. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
fallback