IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат белите сертификати за енергийно спестяване да се търгуват на БФБ

Механизъм за това може да бъде въведен в рамките на няколко месеца, обясниха от Агенцията за устойчиво енергийно развитие

13:18 | 28.04.15 г.
Предлагат белите сертификати за енергийно спестяване да се търгуват на БФБ

"Белите" сертификати, които удостоверяват енергийните спестявания, да бъдат търгувани на Българската фондова борса (БФБ), предлагат от Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). От институцията посочиха пред журналисти, че подобен механизъм може да бъде въведен в рамките на няколко месеца. При разработването на проекта са използвани съществуващите институции и затова на този етап не се предвижда търговията на сертификатите на все още несъществуващата енергийна борса.

Всички, които изпълняват мерки за енергийна ефективност, ще могат да участват в схемата. Постигнатите спестявания ще се определят от фирмите за обследване, а самите сертификати ще се издават от АУЕР, уточни Красимир Найденов, главен директор на Агенцията.

Схемата ще бъде задължителна за търгуващите с над 75 гигаватчаса енергия годишно. В този момент това са 54 компании, сред които топлофикационни дружества, ЕРП-та и търговци на енергия. За тях ще има цели за енергийна ефективност, които ще бъдат определяни от министъра на енергетиката на базата на данни от АУЕР. От Агенцията ще оказват пълно съдействие на търговците при определяне на мерките, гарантираха експертите. Ако не им достигат мерките, търговците ще могат да купят от борсата "бели" сертификати.

Търговците, които не изпълняват мерките, ще бъдат санкционирани от Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР), предвижда още схемата. Най-тежкото наказание може да е отнемане на лиценза на дружеството.

Според представителите на Агенцията предлаганата схема не предвижда средства от бюджета, нито създаване на нови институции за реализацията на плановете.

Цената на "белите" сертификати няма да е по-ниска от разходите, направени на собственика обекта за издаването им, тоест разходите за държавни такси и за извършването на одита. По настоящите цени на тези услуги белите сертификати ще се търгуват за минимално 300 лева, но има възможности и за намаляване на тази цена, каза още Найденов. "Енергийната стойност на сертификата е един тон нефтен еквивалент", допълни той.

Найденов коментира още, че поощренията са необходими, защото рентабилността на енергийната ефективност е занижена, тъй като цените на електро- и топлинната енергия у нас са ниски.

Една от целите на схемата е намаляването на разходите за закупуване на енергия и подобряване на жизнения стандарт на домакинствата. Българските продукти са 2 пъти по-енергоемки от средното в Европа. Като дял от общите разходи на домакинствата през последните години с най-голям процент растат енергийните разходи, отчитат от Агенцията. Експертите виждат потенциал от 30% за енергийно спестяване, но признават, че домакинствата нямат средства, които да вложат в мерки за енергийна ефективност.

Предложената схема ще помогне за изпълнение на задълженията на България в ЕС, както и за намаляване на необходимостта от изграждане на нови мощности.

"Ефективното използване на енергия е символ на развитието на обществото", посочи Найденов.

Той прогнозира, че либерализацията ще намали цената на електричеството, защото имаме свръхинсталирани мощности и от микса ще отпаднат скъпите енергии и замърсяващото производство.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още