IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите предприятия ще подлежат на енергийно обследване на 4 години

Парламентът прие окончателно новия Закон за енергийната ефективност

15:15 | 30.04.15 г. 1
Големите предприятия ще подлежат на енергийно обследване на 4 години

Всички големи предприятия ще се подлагат на енергийно обследване поне веднъж на всеки четири години, а в сградите държавна собственост ежегодно ще се предприемат мерки за подобряване на енергийните характеристики, според новия Закон за енергийната ефективност.

Парламентът прие на второ четене всички текстове от закона, съобщи БТА.

За неспазване на разпоредбите в закона са предвидени санкции. При неизпълнение на индивидуалните цели за ежегодни нови енергийни спестявания ще се налага глоба от 1000 до 5000 лв. или имуществена санкция от 5000 до 500 000 лева.

Според записаното в текстовете определение "енергийна ефективност" е съотношението между изходното количество произведена стока, услуга или енергия и вложеното количество енергия. "Общо потребление на енергия" е общото количество енергия, купено от крайния клиент за период една година.

От Министерството на енергетиката коментираха, че със закона е регламентиран начинът, по който ще се определи националната цел за енергийната ефективност за 2020 г.

За нейното изпълнение се въвежда цел за повишаване на енергийната ефективност при крайното потребление на енергия, която се разпределя като индивидуални цели между задължените лица. Това са всички доставчици на горива и енергия на дребно, без доставчиците на горива за транспорта. Поетапно ще се увеличават задълженията им за годишни спестявания.

Дава се възможност да се отчитат мерки, изпълнени след 31 декември 2008 г., които продължават да действат до 31 декември 2020 г., мерки за повишаване на енергийната ефективност при преобразуването, преноса и/или разпределението на енергия и спестени количества енергия, постигнати в предходните 4 или следващите 3 години.

Със закона се регламентира разработването на национални планове за енергийна ефективност и национален план за подобряване на енергийните характеристики на сгради държавна собственост.

Нов момент е въвеждането на задължение във всички сгради държавна собственост ежегодно да се предприемат мерки за подобряване на енергийните характеристики на поне 5% от общата им разгъната застроена площ. Въведена е възможността за издаване на сертификат на отделни части в сгради, в случай че тези части имат различно предназначение.

Всички големи предприятия ще се подлагат на енергийно обследване поне веднъж на всеки четири години.

Според министерството новият закон ще доведе до повишаване на конкурентоспособността на икономиката, намаляване на емисиите на парникови газове и подобряване на жизнената среда в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още