IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клиентите на ЕРП-тата ще получават информация за потреблението по часове

При продажбата на жилища продавачът ще трябва да предоставя на новия собственик оригинала на сертификат за енергийна ефективност

17:42 | 26.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Клиентите на ЕРП-тата ще получават информация за потреблението по часове

Парламентарната комисия по енергетика прие на второ четене промените в Закона за енергийната ефективност, основната част от които транспонират текстовете на европейските директиви в областта. Припомняме, че Европейската комисия започна процедура срещу страната ни заради забавянето и това налага спешното приемане на промените.

След промените Агенцията за устойчиво енергийно развитие ще отговаря за провеждането на държавната политика по повишаване на енергийната ефективност. Въвежда се и схема за енергийни спестявания, която ще определи общата комулативна цел за спестяване на енергия. Според предложените промени до 2020 година трябва да има спестяване на минимум 1,5 на сто годишно от средната стойност на общото количество на продажбите на енергия на крайните клиенти през 2010 г., 2011 г. и 2012 г.

Разбито по години, това означава през 2014 и 2015 г. да бъде постигнато спестяване на 1% от произведената енергия, а до 2016 и 2017 г. - на 1,25 на сто.

Член 29 в Закона описва дейностите за повишаване на енергийната ефективност, сред които са намаляването на загубите при производство на енергията, подобряване на административния капацитет в областта, предоставяне на енергийноефективните услуги и подобряване на осведомеността на домакинствата по темата.

При продажбата на жилища продавачът ще трябва да предоставя на новия собственик оригинала на сертификат за енергийна ефективност. При отдаване под наем копие от сертификата се предоставя на наемателите, предвижда още проектът.

С преходните и заключителни разпоредби на закона се правят промени в променения наскоро Закон за енергетиката, отнасящи се до изкупуването на на електрическата енергия от неефективно комбинирано производство и заводски централи. Депутатът Недев посочи законов вакуум, според който нефективната енергия не може да бъде реализирана нито на регулирания, нито на свободния пазар. Представителите на Министерството на енергетиката уточниха, че проект на наредба, която да регулира проблема, вече е готов и ще бъде приет "в най-скоро време".

Текстовете дават възможност клиентите на електроразпределителните дружества да получават информация за потребление на енергията по часове, за да могат да планират по-добре използването на електроуредите си. Информацията ще е отделно от фактурите, но може да се разпространява заедно ъс сметките. На въпрос на Investor.bg председателят на парламентарната комисия Делян Добрев призна, че това ще наложи смяна на електромерите, което налага и по-големи разходи за електроразпределителните дружества.

Добрев посочи, че на този етап не се предвиждат мерки за стимулиране на внедряването на почасови електромери, сочейки че едно от дружествата вече пристъпва към въвеждането на такива измервателни уреди. Без да искат признаването на допълнителни разходи, от дружеството са преценили, че им е по-евтино да поставят такива електромери (20% от всичките им уреди), вместо да плащат на отчетници.

При смяна на отоплителни тела в сградите на тях вече ще бъдат монтират само измервателни уреди с дистанционен отчет, приеха още депутатите.

Агенцията за държавна финансова инспекция ще провери на извадков принцип енергийните мощности до 1 мегават. Над 1 мегават проверките са ежегодни и този въпрос беше уреден в Закона за енергетиката.

Оживени коментари предизвикаха заложените изисквания за експертите, които ще извършват дейности за обследване на енергийната ефективност. След възраженията на експерти в областта и депутатите на АБВ и Патриотичния фронт, бяха направени някои промени. Експертите по обследванията ще бъдат вписани в специален регистър. За целта те трябва да имат поне средно техническо образование и да представят удостоверение за положен изпит, че са подготвени да извършват дейностите.

Първоначално имаше идея срокът на това удостоверение да е пет години, в комисията отхвърли този текст след възраженията, че експерти от редица професии не се проверяват на всеки пет години.

Депутатът от Реформаторсикя блок Мартин Димитров посочи още, че експертите по обследване не трябва да бъдат задължително с висше образование, но с удостоверение за положен изпит, отбелязвайки че в по-малките градове ще има недостиг от такива специалисти. Срещу това обаче възразиха представителите на регионалното министерство с мотива, експертите по обследване ще трябва да оценяват работата на проектантите на сградата, които имат по-висок образователен статус. По-късно обаче комисията подкрепи предложението на Мартин Димитров.

Депутатите не подкрепиха искането на Валери Симеонов от Патриотичния фронт молитвените домове да не бъдат изключени от текстовете, изискващи мерки за енергийна ефективност за обществени сгради. Текстовете не задължават, но и не забраняват храмове и молитвени домове да извършват дейности за повишаване на енергийната ефективност, посочи председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

Депутатите одобриха и предложението Министерския съвет да приема национален план за сгради с близко до нулево потребление на енергия в срок до 6 месеца от влизането в сила на Закона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още