IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Енергийната ефективност разкрива огромен потенциал за икономиката

В енергийната комисия в Народното събрание ще разгледат на второ четене проект за промени в Закона за енергийната ефективност

10:42 | 26.03.15 г. 2
Добрев: Енергийната ефективност разкрива огромен потенциал за икономиката

В България потребяваме три пъти повече енергия на квадратен метър, отколкото в Германия, коментира пред БНР председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев. По тази причина и между първо и второ четене той, заедно с група народни представители от ГЕРБ, е внесъл искане за промяна в проекта за промени в Закона за енергийната ефективност.

Според внесения доклад в енергийната комисия искането на Добрев е обществените сгради да изпълняват мерки за енергийна ефективност не върху 3% от разгънатата си площ, а върху 5% всяка година.

„Ние си поставяме амбициозни цели в посока на енергийната ефективност“, коментира Добрев пред националното радио и допълва, че има огромен потенциал, който трябва да бъде използван, защото той може да помогне и за икономическото развитие на страната и да донесе допълнителни ползи за околната среда.

Промените в Закона за енергийната ефективност не са насочени директно към потребителите, призна още Добрев.

Припомняме, че промените бяха приети експресно на първо четене и в парламентарната комисия, и в пленарната зала, защото Европейската комисия започна процедура срещу страната заради забавеното имплементиране на текстовете на директивата за енергийната ефективност в националното законодателство.

Промените предвиждат още доставчиците на енергия да предоставят на потребителите информация за крайното потребление на почасова база. Целта е домакинствата да планират по-добре своята консумация, а не с цел преминаване на различни тарифни планове.

„Това няма отношение към цената на тока“, каза още Делян Добрев и допълни, че това, което ще свали сметките, са инвестициите в енергийна ефективност.

„Нито една политика в енергетиката не може да намали сметките с 50%, както може да направи санирането на цялата сграда“, каза още депутатът.

По-късно днес в енергийната комисия ще бъдат разгледани предложенията за промени в законопроекта, внесени между първи и второ четене. Част от тях предвиждат всички обществени сгради с разгъната площ над 250 кв. метра да подлежат на задължително обследване и сертифициране. Изключение от това правило обаче са сградите, които са с културна ценност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 9 години
Най- голям потенциал се крие в орязване на бюджетните разходи, а от там на данъци, акцизи, мита и други подобни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още