IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подобряват енергийната ефективност на училища и болници с пари от емисиите СО2

13 млн. лева от търговете с емисии парникови газове ще бъдат насочвани към Националния екофонд, предвижда кабинетът

13:17 | 25.03.15 г.
Подобряват енергийната ефективност на училища и болници с пари от емисиите СО2

Част от средствата, получени от продажбата на емисии парникови газове ще се използват за подобряване на енергийната ефективност на училища, детски градини, болници и други публични сгради. Това е решило правителството по време на днешното заседание на Министерския съвет, съобщават от правителствената пресслужба.

Министрите са определили 13 млн. лева от приходите от търговия с емисии, постъпили в бюджета на Министерството на околната среда и водите, да бъдат насочени към Националния доверителен екофонд. С тези средства ще бъдат финансирани проекти за сгради държавна или общинска собственост с осигурено финансиране до 85% от тяхната стойност.

Припомняме, че по европейска директива средствата, получени от търговията с емисиите парникови газовеq могат да бъдат ползвани за финансиране на проекти за подобряване на енергийната ефективност, както и за стимулиране на производството на зелена енергия.

В края на януари председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев предложи средствата от търговията да бъдат насочвани за намаляване на дефицита на Националната електрическа компания (НЕК). Той припомни, че там те ще се използват за компенсиране на загубите от задължителното изкупуване на зелената енергия и така европейските правила ще бъдат спазени.

От правителството очакват отделянето на 13-те млн. лева за подобряване на енергийната ефективност да спомогне за прилагането на европейската политика по климат и енергетика, създаването на трудова заетост в малки населени места при изпълнението на проектите и намаляването на разходите на общини за отопление и осветление на сградите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още