IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК предяви твърдения за нарушения към "Енерго Про"*

Компанията няма ясни критерии кого да присъедини към мрежата си, посочи регулаторът

15:23 | 11.06.15 г.
КЗК предяви твърдения за нарушения към "Енерго Про"*

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за нарушения към „Енерго Про – Продажби“, става ясно от съобщение на сайта на регулатора. Според първоначалните анализи на Комисията компанията е злоупотребила с господстващо положение на пазара на обществено снабдяване с електрическа енергия.

Проверката на КЗК е по повод жалба на „Готар Инвестмънт“ по повод отказ на „Енерго Про“ да възстанови електрозахранването на обект на компанията в Нови Пазар. Изтъкнатият мотив е състоянието на техническата мрежа.

Разследването на регулатора e установило, че „Енерго Про“ не прилага ясен критерий, по който избира кого да снабдява с електрическа енергия по силата на лиценза си за обществено снабдяване. При аналогична мрежова ситуация друг потребител е получил индивидуални партиди и обществено снабдяване, посочват още от КЗК.

От "Енерго Про" посочиха в становище до медиите, че отхвърлят твърденията на КЗК за злоупотреба. "Компанията се отнася равнопоставено към всички свои клиенти, стриктно спазвайки българското законодателство, което регламентира правилата за разпределение и снабдяване с електрическа енергия, включително и правилата за присъединяване на потребители към електроразпределителната  мрежа", се казва в съобщението.

Междувременно Комисията публикува още две решения, касаещи злоупотреба със господстващо положение за "Енерго Про" и за EVN България. По тях обаче заключението е, че няма данни за нередности.

Жалбата срещу „Енерго Про“ е заведена отново към звеното за продажби и касае изкупуването на електрическата енергия, произведена от „Аргос енерджи“. „Енерго Про“ е предложила в договора с производителя да има клауза решаването на спорове между двете страни да става от Арбитражен съд Варна при Сдружение „ПМП“. „Аргос енерджи“ обаче посочват, че поставянето на арбитражна клауза е нелоялно условие при сключването на договора за изкупуване на енергия.

Проверката на КЗК е показала, че в случая липсва нарушение. По другите две клаузи от жалбата, отнасящи се до изкупуването на произведена енергия, също няма нарушения, посочват още от регулатора.

КЗК е разгледала и отделна жалба, подадена от собственика на фотоволтаична централа в с. Пъстрогор - „Марвик Пъстрогор“. В нея компанията твърди, че е получила от EVN България договор за изкупуване на енергия, в който не са били дадени възможности за промени. По този начин договорът е наложен от EVN България, а в него има клаузи, които нарушават конкуренцията.

Според „Марвик Пъстрогор“ клаузите допускат забавяне на плащания от страна на електроснабдителното звено на дружество за доставената електроенергия, както и забрана за залагане на вземания по договора. Проверката на КЗК обаче не е показала нарушения. 

* Актуализирано с позицията на Енерго Про по повод предявените твърдения за нарушения от страна на КЗК

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още