IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Коментарите за поскъпване на тока с 20% не съответстват на истината

В писмо от двама еврокомисари се одобрява българската идея за газов хъб, заяви вицепремиерът

10:32 | 12.06.15 г.
Т. Дончев: Коментарите за поскъпване на тока с 20% не съответстват на истината

Коментираното поскъпване на тока с 20% по никакъв начин не съответства на истината, каза вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев пред БНТ. Той е бил информиран вчера за това на среща с председателя на КЕВР Иван Иванов, енергийния министър Теменужка Петкова и ръководителите на НЕК и БЕХ.

“С различните ставки на добавката “задължения към обществото” за различните категории потребители се постига баланс в системата, защото в момента българската енергетика продължава да трупа т. н. тарифен дефицит. Това се случва, когато купуваш скъпо, а продаваш евтино”, обясни Дончев.

Увериха ме, че за някои категории потребители действително ще има увеличение, но то ще е в много по-различни стойности от коментираните 20%. За големите консуматори увеличението ще е под 2%, каза вицепремиерът.

Той допълни, че окончателното решение трябва да бъде взето от КЕВР до края на юни. Междувременно трябва да се проведат още срещи между представители на всички бизнес организации, регулатора и Министерство на енергетиката и позициите да бъдат обяснени до най-малки детайли.

Според Томислав Дончев информацията от енергийните институции остава да бъде разяснена на засегнатите. „Наредбата, по която ще се определя динамично добавката „задължения към обществото“, се подготвя от няколко министерства в режим на прозрачност с участието на всички големи работодателски организации. Имам информация, че разработването на наредбата е подкрепено от бизнеса, може би има спор за конкретните стойности на добавката“, заяви той.

Основания за притеснения няма, каза той и допълни, че разбира притесненията на бизнеса, защото вдигането на цената води до намаляване на конкурентоспособността. Нямало как битов или индустриален потребител да е доволен от повишението на цените.

Вицепремиерът обаче припомни, че над 3 млрд. лв. е натрупаният дефицит в енергетиката. Той увери, че дефицитът в НЕК няма да бъде решен просто с повишаване на цените, а с либерализацията, която трябва да е факт от началото на следващата година. Иначе в енергетиката имало още потенциал за реформи и там, където има пробойни, течовете трябвало да бъдат запушени.

Преди дни премиерът Бойко Борисов настоя за отлагане на срока, в който токът ще поскъпне. Сега обаче Дончев заяви, че няма основания да се чака, тъй се изяснило, че токът за бизнеса няма да поскъпва с 20%.

Запитан има ли конфликт в коалицията по енергийните въпроси, Дончев каза, че остава въпросът какво се прави със старите задължения – над 2 млрд. лв. на НЕК за Цанков камък и АЕЦ „Белене“. Държавата няма как да извади едни пари от бюджета и да ги инжектира в енергетиката, каза Дончев.

Той съобщи, че преди няколко дни е получил писмо от двама еврокомисари – зам.-председателя на Еврокомисията Марош Шефчович и Мигел Канете (с ресор климат и енергетика). То е отговор на писмо на Дончев с въпроси за изграждането на газов разпределителен център в България (б. р. лансирания от премиера Бойко Борисов газов хъб).

„Имам уверението, че една българска инициатива среща подкрепата на ЕК и подкана за разговори на експертно ниво, където да бъдат изчистени всички технически и юридически въпроси около този газов разпределителен център. В писмото се подчертава, че не е добре и не е възможно един газов разпределителен център да се базира само на един източник на газ от изток или юг. Сега газовата карта на Европа е динамична. Ако искаме да действаме умно, трябва да сме отворени за всички възможности. Затова интеркенекторът с Гърция е приоритет. Коментира се напоследък дали да не мислим за по-голям капацитет, за да имаме не само газови доставки, а и да транзитираме газ, което е въпрос на сигурност и на приходи“, обясни вицепремиерът. 

Той допълни, че след спадането на напрежението в Украйна с Русия вече може да се преговаря в по-конструктивен тон по икономическите въпроси.

Дончев потвърди, че проектът за нов Закон за обществените поръчки (ЗОП) трябва да влезе през юли в Министерския съвет и след това – в парламента. Към проекта има 670 становища за редакции. Запитан дали корупцията ще намалее чрез новия закон, той отговори, че чрез търговете се разпределят милиарди, а законът повишава контрола и намалява административната тежест. Злоупотребите може да спрат при адекватен контрол и ако имаме бдителни граждани, смята той.

На въпрос дали новият закон ще намали обема на обжалванията, Дончев каза, че през 2012 и 2013 г. са обжалвани 16% от поръчките, а в момента – 8 на сто.

Според него в момента има благоприятна икономическа ситуация в Европа, българският износ и приходите в бюджета растат. „Стабилизацията в България също подпомага развитието на икономиката, надявам се ръстът да е по-голям от предвиденото в бюджета, спокойно би могъл да достигне 2%, но на нас ни трябва ръст от 5% на година“, заяви вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още