fallback

Иван Иванов: Направихме справедлив ценови модел

Цената на тока ще се повиши с инфлационния индекс и увеличението няма да бъде усетено, смята председателят на КЕВР

09:07 | 13.06.15 г. 10

В новия регулаторен период ще бъде покрита голяма част от дефицита на Националната електрическа компания (НЕК), определените цени са справедливи и не натоварват нито бита, нито бизнеса.

Това заяви в ефира на „Нова телевизия” председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Той посочи, че за бита и големите енергоемки производства увеличението на цената ще бъде в рамките до 2%. Това се покрива с прогнозите за инфлационен индекс за периода (до 2%) и реално няма да се усети от потребителите – ще бъде в рамките на поскъпването на останалите стоки и услуги.

Иванов призна, че за останалите потребители, тоест небитови, които не потребяват големи количества електроенергия, цената ще се повиши повече – с около 8%. При тях обаче електроенергията не заема голям дял върху крайната цена на продукта – под 10%.

Освен с увеличаването на цената, има и други действия, предприети за намаляването на дефицита в НЕК – от изкупуването само на тока, произведен по високоефективен начин от заводските централи ще бъдат спестени 130 млн. лева,  от предоговорянето с „американските” централи разходите ще бъдат намалени с почти 100 млн. лева.

Увеличението на таксата „Задължения към обществото”  ще увеличи приходите в държавната енергийна компания със 160 млн. лева, допълни Иванов.

За крайното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по отношение на цената на тока трябваше да има изготвена наредба, облекчаваща условията на едрата енергоемка индустрия, произтичаща от промените в Закона за енергетика.

Тъй като нормативният акт беше забавен в ценовото решение на регулатора беше изготвен ценови модел без облекченията, но с презумцията, че когато бъде изготвена, цените ще бъдат съобразени, обясни още Иванов.

„Сега имам твърдо уверение, че понеделник, най-късно във вторник, тази наредба ще бъде факт”, категоричен беше председателят на КЕВР.

Той допълни, че не очаква да се появят причини, за да бъде отложено решението за цените на тока от 1 юли и беше категоричен, че не усеща натиск по отношение на работата на Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
fallback