IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иванов: Облекчението за бизнеса няма да е за сметка на цената на тока за бита

Наредбата, с която ще бъде намалена таксата "Задължения към обществото" за бизнеса, ще влезе в сила първоначално без одобрение от ЕК

12:40 | 12.06.15 г. 1
Иванов: Облекчението за бизнеса няма да е за сметка на цената на тока за бита

Има буфери и приемането на наредбата, която ще облекчи големите енергийни потребители, няма да доведе до увеличаване на цената на тока за бита от 1 юли с повече от предложените средно 2%. Това коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти. Къде са буферите обаче Иванов отказа да уточни.

На вчерашната среща между Иванов и вицепремиера Томислав Дончев са били обсъдени текстовете в наредбата, която вероятно ще бъде приета в началото на следващата седмица. КЕВР ще се съобрази с разпоредбите и до 30 юни ще преразгледа решението си за цените, каза Иванов и подчерта, че регулаторът ще направи всичко възможно да няма допълнително увеличение на цената за бита.

Наредбата ще отрази насоките на Европейската комисия за компенсация на големите консуматори по отношение на амбициозните цели на Брюксел за опазване на околната среда. В това отношение Комисията позволява производства, при които разходите за енергия са 10% от крайния продукт, да заплащат с до 85% по-ниска такса, но само за зелена енергия. Останалите компоненти на таксата "Задължения към обществото" - преференциите за когенарации и невъзвращаеми разходи, се заплащат в пълен размер. Иванов посочи, че заради естеството на производството в металургията разходите за енергия например са 40% от производството.

Припомняме, че председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев вчера коментира, че облекчение ще получи бизнесът, потребяващ поне 10 гигаватчаса годишно. Намалена такса обаче няма да получат молове, макар и тяхното потребление е над коментирания лимит.

На въпрос на Investor.bg Иванов беше категоричен, че наредбата ще бъде разработена напълно в съзвучие с препоръките на ЕК за държавна помощ и текстовете ще получат одобрение. Той добави, че очаква нормативният акт да влезе в сила от 1 юли, дори и без нотификация от Брюксел, каквато практика има не само за наредби, но и за нови закони. Ако се окаже, че има пропуски и те бъдат посочени от ЕК, текстовете ще трябва да бъдат преработени, призна обаче председателят на КЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още