IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 90% от младите лекари не са доволни от наредбата за специализациите

Новата наредба е по-добра, но е практически неприложима, смятат младите лекари

13:57 | 16.06.15 г.
Близо 90% от младите лекари не са доволни от наредбата за специализациите

Почти 90 процента от младите лекари смятат, че новата наредба за специализациите е адекватна стъпка, но не решава проблемите им. Това показват резултатите от анкета на Асоциацията на студентите по медицина, проведена сред 1000 студенти и специализанти.

Близо 70 на сто от анкетираните смятат, че промененият в началото на годината ред за специализациите не е достатъчна мотивация за тях да останат да работят в България

Новата наредба е по-добра от старата, но е практически неприложима, смятат младите лекари.

От началото на тази година всяка голяма болница има право да назначи специализанти, но трябва да им плаща от собствените си приходи. Затова и болниците не са мотивирани да наемат новозавършили медици.

Все още не са решени и проблемите на специализантите заварено положение, които си плащат, за да специализират, и не им се зачита трудов стаж.

На въпрос дали придобиването на специалност у нас дава по-добра подготовка в сравнение със специализантите в Европейския съюз (ЕС), 54,9% от анкетираните отговарят с „не“, 23,9% с „да“ и 21,2% не могат да преценят.

Най-голям процент (46%) посочват, че биха искали да специализират в Университетска болница, 26,3% в болница в София, Пловдив или Варна, 18,8% не искат да специализират в България и едва 8,9% посочват областна болница.

Младите лекари настояват за цялостна промяна в отношението на системата към тях, за да имат мотив да останат в страната ни. Като част от тази мотивация те определят и заплата между 1 000 и 1 500 лева.

Министерството на здравеопазването ще предложи нормативни промени за специализациите на лекарите, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков след дискусията. Предложенията са свързани с отпадането на таксата от 180 лв., която сега плащат някои от лекарите, специализиращи по условията на предишната наредба, както и със специализациите на лекарите по дентална медицина, обясни той, цитиран от БТА.

Предвижда се МЗ да започне да заплаща тези 180 лв. за специализиращите обща и клинична патология, обща хистология, анестезиология, инфекциозни болести, неонатология, педиатрия, съдебна медицина.

До края на месеца това предложение ще се обсъди от ръководството на МЗ и ще бъде публикувано на интернет страницата на ведомството за публично обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още