IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко лекари напускат България

Те са със 17,5% по-малко през първото тримесечие в сравнение с напусналите през същия период на миналата година

14:29 | 29.04.15 г. 1
По-малко лекари напускат България

Лекарите, напуснали страната през първото тримесечие на тази година, са със 17,5 на сто по-малко в сравнение с напусналите през същия период на миналата година, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

От новозавършилите студенти в чужбина са заминали 8,2 на сто по-малко за същия период от време, добави той, цитиран от БТА.

От началото на годината са издадени 350 заявления за признаване на професионална квалификация на лекари, медицински сестри и лекари по дентална медицина, но това не означава, че те всички са напуснали страната, допълни Шарков.

Прогнозата на Българския лекарски съюз е, че до десет години ще усетим драматично проблема с недостига на медицински кадри. Статистиката показва, че в този период половината от лекарите у нас ще се пенсионират, в същото време повече от половината новозавършили ще емигрират.

Българският лекарски съюз отдавна настоява да се предприемат незабавни мерки срещу изтичането на българските медицински специалисти, в чието обучение държавата инвестира, но не стимулира практиката им у нас.

По данни на лекарския съюз около от 80% от завършилите лекари заминават за чужбина.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
Е , няма как да не са по -малко , като у нас останаха главно тези които са на пенсионна и по-голяма възраст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още