IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ инструктира Лукойл да изгради защитни хидротехнически съоръжения

Компанията има три дни да представи пред екоминистерството план за действие, включително за увеличаване на охраната и допълнително видеонаблюдение

17:11 | 20.06.15 г.
<p>
	Със специални абсорбиращи материали се отстраняват остатъците от замърсяването. <em>Снимка: МОСВ</em></p>

Със специални абсорбиращи материали се отстраняват остатъците от замърсяването. Снимка: МОСВ

Предписания за изграждане на защитни хидротехнически съоръжения, увеличаване на охраната и допълнително видеонаблюдение са издадени на  „Лукойл Нефтохим" заради разлива на бензин, който доведе до замърсяване на р. Чакърлийска, която се влива в езерото Вая.

Министерството на околната среда и водите е дало на компанията три дни срок да представи и план за действие, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Припомняме, че тонове нефтопродукти изтекоха от тръба на "Лукойл Нефтохим" в близост до базата на „Деспред“ Бургас, като се наложи и затваряне на пътя Долно Езерово – Братово.

Екоминистерството в последствие наложи на дружеството максималната глоба заради инцидента - 100 хил. лева.

Днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева направи оглед на мястото на разлива. Според нея има “качествена промяна” и са предприети действия за ликвидиране на остатъчните нефтопродукти. На мястото на разлива екипи на  „ Лукойл Нефтохим“  поставяха специални абсорбиращи материали,  с които да се отстранят остатъците от замърсяването.

Василева съобщи, че актът е  връчен на рафинерията вчера  и с него и се налага максималната по закон санкция. Тя потвърди намерението си да предложи законови поправки, с които таванът на санкциите при нанасяне на щети върху околната среда да стане поне 500 хил. лева.

По повод сигналите за намерени мъртви птици Василева  увери , че всеки един ще бъде разгледан и напомни, че по закон за всеки мъртъв екземпляр от защитен вид е предвидена глоба.

Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че в общината се обобщават разходите за  ликвидирането на щетите и справката ще бъде  изпратена на „Лукойл  Нефтохим“ за компенсиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още