IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за селските райони ще е отворена за производителите на билки

Министърът Танева припомни, че в новия програмен период има допълнително средства за традиционни български растения

17:09 | 21.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

През есента производителите на билки ще могат да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя допълни, че на този етап може да се кандидатства само за инсталации за преработка на билки.

Министърът припомни още, че в новия програмен период има  допълнително подпомагане за традиционни български растения като маслодайната роза, лавандула и етерично-маслени продукти. Министър Танева подчерта, че на този етап трябва максимално да се облекчат административните режими относно  разрешението за бране на билки.

„Трябва да се предприемат действия относно опазването на околната среда и природата. Ние имаме такива в частта „Агроекология” от ПРСР 2014-2020 г. , така че да се берат билки и да не се унищожават. С подкрепата на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин се правят и изменения в нормативни актове, които биха облекчили труда на хора , които се занимават с такава дейност“, уточни още тя. 

Министър Танева съобщи, че около 20 % от проектите по мярката "Инвестиции в земеделието" ще бъдат одобрени, предава още БТА. По думите ѝ са подадени проекти за реализиране за два милиарда и сто милиона лева инвестиции в земеделието, което означава, че 3362 кандидати са готови да направят тези инвестиции, ако имат съответната подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още