fallback

Иван Иванов: 2015 година е последният шанс за реформи в енергетиката

Заявените намерения от страна на правителството са основание за сериозен дебат за цената на тока, смята председателят на КЕВР

10:18 | 24.06.15 г. 4

2015 година е последният шанс за реформи в енергетиката, за да може да влезем на либерализиран енергиен пазар от 2016 г., посочи от парламентарната трибуна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той припомни, че България е поела ангажимент към Европейската комисия да освободи енергийния пазар през следващата година. 

Членовете на регулатора бяха извикани на изслушване в пленарната зала във връзка с ценовия модел за новия регулаторен период в енергетиката. „Няма по-висока трибуна от тази в Народното събрание да се чуят всички аргументи за вземането на решенията за топлинната и електрическата енергия”, заяви Иван Иванов.

В своето встъпително изявление той посочи още, че основите за началото на реформата в българската енергетика са промените в Закона за енергетиката от февруари тази година. Тогава беше ограничено изкупуването на електроенергия от неефективното производство, премахнаха се преференциите за цената на тока от ВЕИ мощности и бяха направени други промени.

Иванов посочи още, че заявеното намерение на правителството да направи промени е основание за сериозен дебат и КЕВР ще обсъди в края на седмицата дали ще има отлагане на решението за цената на тока от 1 юли.

Ние носим отговорност за КЕВР, чийто състав е избран от парламента, и затова имаме право да задаваме въпроси, без да се месим в работата й, коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е един от вносителите на искането за изслушването на регулатора в пленарната зала.

Според него има два основни мотива за това искане – високият обществен интерес към цената на тока и заявените мерки от страна на правителството за реформи в енергетиката.

В момента членовете на КЕВР отговарят на въпроси на депутати. Всяка парламентарна група има право на два въпроса. В отговор на въпрос от ГЕРБ Иванов вече обясни, че ценовият модел, предложен от КЕВР, цели справедливо разпределение на таксата „Задължения към обществото”, което е и основание да заработи правилно енергийната борса. Плановете са това да стане на 2 ноември.

Иванов беше категоричен, че в резултат на мерките в предложението НЕК ще излезе на печалба.

В дневния ред на депутатите днес е и искане за удължаване на срока за работа на временната комисия, която проверява състоянието на енергетиката. Заради големия обем от информация, който трябва да бъде обработен, председателят й Валери Симеонов от Патриотичния фронт поиска комисията да работи до 31 юли.

От комисията искат да изчакат и резултатите от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) на ВЕИ сектора, става ясно още от мотивите за исканото удължаване на срока на работа.

Временната комисия беше съставена в средата на февруари и заседанията й, на които се изслушват представители на различни енергийни компании и институции, отговорни за развитието на сектора, са закрити за медии и граждани.

Депутатите отказаха да включат в дневния ред за седмицата исканията на "Атака" да бъде въведен мораториум върху поскъпването на тока за срок от шест месеца, както и да бъдат отнети лицензите на трите електроразпределителни дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:27 | 09.09.22 г.
fallback