IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителство, бизнес и синдикати с обща позиция, че токът не трябва да поскъпва

Протестът на работодателските организации в петък остава

15:37 | 24.06.15 г. 5
Правителство, бизнес и синдикати с обща позиция, че токът не трябва да поскъпва

По време на срещата на премиера Бойко Борисов с бизнеса и синдикатите е била постигната обща позиция цената на електроенергията за бизнеса да не се повишава. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след края на заседанието, предаде БНР.

Припомняме, че според разпоредбите в закона цената на тока се определя от независимия орган Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Съставът му се избира от Народното събрание, а в своите решения той се води от принципите на прозрачност, безпристрастност и професионализъм.

Това посочи по-рано днес и председателят на енергийния регулатор Иван Иванов по време на изслушване пред народните представители в пленарната зала. Преди дни той изрази своето огорчение, че има натиск върху решенията на Комисията от страна на хора, които преди месеци са се кълняли, че искат независим енергиен регулатор, но без да назовава конкретно откъде идва този натиск. 

На срещата на правителството, работодателските и синдикалните организации е било взето и решение за създаване на Обществен съвет, който да наблюдава реформата в енергетиката. Обмисля се и създаването на компенсаторен фонд, който да покрива дисбалансите в системата, каза още Дончев.

Търсят се начини как да бъде финансиран подобен компенсаторен фонд, стана ясно още от думите на вицепремиера.
След срещата бизнесът декларира, че протестът, насрочен за петък, остава. Тогава ще бъдат намалени производствените мощности, но протестът се преформулира и ще е в подкрепа на реформата в сектор енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
s3
преди 8 години
Добре де, НЕК е на червено, ЕК е казала че бизнеса и народа трябва да плащат еднакво таксата за държавните задължения или каквото било там, а нашите гледат как да изклинчат и да заобиколят това. Нещо не е нормално и това е логиката на управляващите.А бизнеса е ясно че винаги ще гледа да изклинчи по-ниска цена, въпросът е кой ще поеме разликата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
993
преди 8 години
Пазарна икономика... с "дясно" управление! Не порно, а садомазо... ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
vlado64
преди 8 години
Пълна порнография . Да се върне комунизма . Там поне един казваше и толко . Тук всички разбират от енергетика . Аз плащам 20 лв за ток . Болиме каква ще е цената . Защо никои от тези разбирачи не протестира срещу цената на горивата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
fall
преди 8 години
Ако всички са били на позиция тока за бизнеса да не поскъпва, това означава ли че искат тока за бита да поевтинее до нивото на бизнеса? Защото нали ЕС казва, че и бизнеса и бита трябва да плащат еднакво за задълженията на държавата ни? За да няма нарушение, добре е държавата да отдели едни пари и с тях да дотира тока за бизнеса, дано ЕС да не го брои за непозволена държавна помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
novak li sam
преди 8 години
Логичният начин за финансиране на компенсаторния фонд е всеки, който е против вдигането на цената на тока за бизнеса, да направи вноската си: синдикати, работодателски организации, лични вноски на членовете на правителствоито и на първо място ББ.Ако вноските са по-големи от нуждите, да не се вдига и цената за населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още