IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформата няма да раздели здравеопазването на платено и неплатено

Според здравния министър трябва да се достигне до реално оценяване на ефективността на резултатите в системата

22:32 | 26.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Реформата няма да раздели здравеопазването на платено и неплатено

Целта на реформата не е да раздели здравеопазването на платено и неплатено, а да се достигне до модел, в който се оценява ефективността на резултата. Това заяви в ефира на БНТ министърът на здравеопазването Петър Москов.

По думите му трите здравни пакета са безплатни.

Москов твърди, че целта на здравната реформа е постигане на ефективност и заплащане за резултат, така че да се постигне по-добро здраве. Самата реформа цели средствата за здраве да бъдат ефективно използвани, допълва министърът.

По думите му в момента не се доплаща за медикаменти за определени особено важни заболявания, което показва лоша уредба на лекарствената политика.

Според Москов идеята на реформата е всеки здравно осигурен гражданин да получи лечение. Такова ще има за основните тежки заболявания, без значение дали “пациентът е беден или богат”.

“Защо държавата да плаща осигуровките на чиновници, които изкарват по 1800-2000 лева месечно? Държавата трябва да дава пари за хора, които наистина нямат възможност да си плащат осигуровките”, коментира още той. “Държавата трябва да дава пари вместо някого, само когато има реална причина за това”.

Принципите на реформата са свързани със структурата и философията на финансирането, смята министърът на здравеопазването. По думите му е недопустимо четири болници, които работят в един двор, да нямат обща администрация, общи разходи и да не ползват взаимно апаратурата си.

“Това е въпрос на здрав разум”, категоричен е Москов. “Въпросът е защо не се е случвало досега”.

По думите му в момента здравната система се движи в хаос и нищо не е остойностено. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Ако хората са държавата, държавата трябва да се грижи за хората!Но явно, нито хората са държавата, нито на държавата и пука за хората!Всичко е бизнес/ пари, девиза на демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още