IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Можем да влияем административно на дефицита в НЗОК

Трябва да се постигне договореност за определен бюджет, в който да се влезе, коментира здравният министър

12:37 | 23.06.15 г. 2
Москов: Можем да влияем административно на дефицита в НЗОК

Възможностите на държавата да влияе върху дефицита на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в рамките на тази година, докато законовите процеси текат, са чисто административни, каза пред журналисти здравният министър Петър Москов след форума на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) „Здравната реформа: Бизнес диагноза“.

По-рано и финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че очакваният дефицит в бюджета на Касата до края на годината е 200 млн. лева. Премиерът Борисов пък призова ръководството на касата да си направи разчетите, защото правителството няма да приеме да покрива дефицит във фонда и през тази година.

Москов поясни, че става въпрос за постигането на договореност за определен бюджет, в който трябва да се влезе. За мен подходът трябва да бъде индивидуализиран, каза той и допълни, че има голямо количество университетски, областни и други болници, които влизат в договореността по изпълнението на държавния бюджет и не би трябвало да бъдат санкционирани.

„Нека да видим по области къде и какво е преразходвано и тогава да бъдат санкционирани само тези, които са излезли от договореността си по закона за държавния бюджет“, каза здравният министър.

Държавните служители, които получават над две минимални работни заплати, ще плащат сами здравните си осигуровки, предлага министърът на здравеопазването Петър Москов. Идеята ще бъде разгледана от тристранния съвет към Министерски съвет.

Мярката ще бъде предложена чрез Закона за здравното осигуряване. По думите му по този начин в бюджета на НЗОК само от служители на министерството на здравеопазването ще влязат около 1,7 милиона лева на година.

Москов коментира и намерението да се въведе допълнителен акциз върху вредните храни. Той заяви, че предварителните изчисления говорят за около 150 млн. лв. допълнителни постъпления в бюджета за здраве на година. По думите му тези пари могат да бъдат използвани за превенция и профилактика, а също така за лечение на последствията от консумацията на тези храни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Ето данните на Евростат и Св.банка - http://ime.bg/var/images/Health_Care_System_Maria_Neeva_revised.pdfРазхода за здравеопазване като процент от БВП у нас е под средният за ЕС В ЕС средно 73% държавата дава за здраве а у нас е 53% ''За здравеопазване на глава от населението в САЩ отиват 8,233 долара годишно, ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ от разходите в Англия. Почти 2,5 пъти повече от средното за страните от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2336088 ако имахме системата ''Семашко'' или ''Бевъридж'' България ще е 1 в света - http://***.sl-news.sliven.net/index.php?id=19808Дал съм още факти тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714КАКВО ДА КАЖА - *** С НЯКАКВА ФОРМА НА ОЛИГОФРЕНИЯ И ПСИХОПТИЯ ПЛЮС НЕУКОСТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
'' Премиерът Борисов пък призова ръководството на касата да си направи разчетите, защото правителството няма да приеме да покрива дефицит във фонда и през тази година.''Незнам дали Премиера е психопат или някаква форма на олигофрения или неукост или от всичко по-малко защото тт юридическа гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714 ,и ВАС го потвърди за здравеопазването - http://clubz.bg/19778-udar_pod_krysta_vas_otmeni_limitite_v_bolnicite_obnovena ИМА КОНСТИТУЦИЯ И МЕЖДУНАРОДНИ СПОГОДБИ КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ ОТ ЧИСТО ЧОВЕШКА ГЛЕДНА ТОЧКА НЕ МОЖЕ ХОРАТА ДА СЕ ОСТАВЯТ И ЗАТОВА 100% СОЦ.СОЛИДАРНОСТ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още