IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Важни са пациентите, а не определена болница

С новите бюджети някои от общинските болници ще могат да работят още един-два месеца, смятат от Сдружението на общинските болници

11:07 | 27.06.15 г. 1
Москов: Важни са пациентите, а не определена болница

За здравния министър е по-важна съдбата на пациента и въпросът какво се случва с даден пациент, а не дадена структура. Този коментар направи Петър Москов пред БТА по повод на твърдение на председателя на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев, че със сегашните бюджети някои от общинските болници ще могат да работят още един-два месеца.

По думите на Тотев в общинските болници се обслужват реално около 2 милиона пациенти, а от средствата за здравеопазване черпят близо 14 на сто. Поради липса на средства вече има общински болници, в които лекарите и останалият персонал получават 60 на сто от възнагражденията си, каза д-р Неделчо Тотев. 

Той посочи, че за предлагания от министъра модел, според който са били закрити болници, разполагащи с по-малко от 150 легла, Белгия е отделила 27 милиарда евро. Според него с прилагането на този модел ще се стигне дотам, че на практика, хората, които и без това не са под активно лекарско наблюдение, ще си умират.

"Белгийската държава, която е около сто пъти по-голяма от българската е приела това решение. Първо, защото е отчела чрез ясен анализ, че болници - под 130 легла, не водят до качествено лечение - т.е. до подобряване състоянието на пациента, и второ, че това не е икономически ефективно. Аз казвам какъв е примерът в Белгия, която е доста по-икономически валидна от България и може да си позволи много по-големи
разхищения от българските”, каза Москов.

По думите му у нас имаме над 100 болници, които изписват средно не повече от 5 човека на ден, което според него е абсолютно невъзможно за разбиране. „Тогава при нас има проблем, не в Белгия, нали? Защо през цялото време въпросът е: "Какво правим с определена болница?", а не "Каква е съдбата на пациентите, които се лекуват на едно или на друго място?". Какво значение има за Вас болницата, структурата, сградата, а не какво се случва с даден пациент?", коментира Петър Москов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Оня ден го слушах по една ТВ ,и ако това което каза е вярно ще се спрат кражбите Сливането на болниците е добре защото няма да се краде толкова но не чух да се казва нищо за електр.здравна карта с която също се ограничават кражбите Статията за британската държавна система е добра - http://solidbul.eu/?p=3986,и под статията съм дал още факти на Евростат и Св.банка и ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още