fallback

Плевнелиев: Природният газ не трябва да бъде оръжие, а стока

От 2009 г. България работи за диверсификацията на енергийните източници, отбеляза президентът в Украйна

18:22 | 07.07.15 г. 9

Природният газ не трябва да бъде оръжие, а трябва да е стока, търгувана на пазарни цени и свободно, коментира президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в Украйна.

Преди дни Украйна съобщи, че няма да купува природен газ от "Газпром" през юли, тъй като не беше постигнато споразумение за цената на суровината през третото тримесечие. 

На съвместна пресконференция с държавния глава на Украйна Петро Порошенко той допълни, че България работи активно за диверсификация на газовите източници.

Президентът беше категоричен, че в енергийния сектор превес трябва да има икономическата логика, а не политиката.

Плевнелиев припомни още, че страната ни е била сериозно засегната от газовите спорове между Киев и Москва през 2009 година, пише Прессекретариатът на българския президент. Оттогава датират и усилията за разнообразяване на източниците на енергийни суровини.

„Ние не сме против Русия, ние купуваме руски газ и спокойно искаме да продължаваме, но сме против това да не можем да калкулираме каква ще бъде цената, против сме да нямаме дългосрочна яснота и сме против липсата на пазарни цени“, каза още Плевнелиев.

Той допълни, че България и Украйна разчитат на коректно отношение, прогнозируемост, стабилност и дългосрочност за доставките на газ.  

Росен Плевнелиев посочи, че Третият либерализационен пакет на ЕС е в интерес на гражданите и на фирмите и дава шанс на Европа за конкурентни цени и свободен пазар.

„Нека природният газ да се търгува свободно на пазарите, а да не бъде инструмент за дестабилизиране“, коментира още Плевнелиев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:41 | 04.09.22 г.
fallback