IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да се почива задължително през уикенда?

Икономисти и синдикати застъпиха противоположни позиции

10:24 | 08.07.15 г. 15
Трябва ли да се почива задължително през уикенда?

Икономисти и синдикати застъпиха противоположни позиции по въпроса трябва ли да се почива задължително през уикенда. Православната ни църква и КНСБ се обявиха против работата през почивните дни в края на седмицата и празниците. Според Българския патриарх Неофит и президента на синдиката Пламен Димитров, които се срещнаха преди дни, е наложително тази практика спешно да бъде ограничена, като се работи само в предприятията с непрекъснат цикъл на производство.

Не може да ни ограничават свободата да работим в неделя, смята Георги Ганев, икономист от Центъра за либерални стратегии. "Няма как едно общество да живее добре, ако основни свободи, включително свободата му да работи в неделя, се ограничава", заяви той по Нова телевизия.

По думите на Ганев това предложение няма никаква база в Конституцията, а вероятността то да бъде реализирано е изключително малка.

„Очевидно е, че тук става дума за случаи, в които няма обществена потребност и нужда да се работи. Тук не става дума за работата на системи, които задължително трябва да работят. Става дума за търговски магазини, шивачки, строителни работници. В Австрия работят ли магазините? А в Швейцария?", попита риторично Чавдар Христов от КНСБ.

"Не може да има различно третиране на трудещите се в един и същи тип бизнес. Казва се, че една семейна бакалница може да работи, а големите магазини – не", опонира Ганев. По думите му магазините в Австрия и Швейцария вече започват да се ориентират към работно време като това в България: "Те осъзнават, че са направили глупости и сега ги коригират". 

"Eстествено, че на празници не бива да се работи. За здравето на хората трябва да има един ритъм. Тук се чака да дойдат някакви празници, за да отидем и да беснеем някъде. В София имаше един денонощен магазин. Сега е пълно с такива. Как може да държиш някой да работи цяла нощ, а заплащането да е Господ знае какво", заяви епископ Тихон. 

„Подбудите на Патриарх Неофит са грижата за духовното здраве, за семейството, докато Пламен Димитров има предвид това, което се случва от 2001 година в страната ни – работодателят еднолично да решава как ще работят служителите му“, каза Мика Зайкова по БНТ. По думите й на практика се стига до положение, при което се работи по 12 часа на ден и 56 часа на седмица, което е максималният брой часове.

Финансистът Емил Хърсев отбеляза пред БНТ, че трябва да се безпокоим за производителността в рамките на стандартния 8-часов работен ден, защото данните сочат, че е налице спад в интензивността на труда.

“Кражбата на работно време, която е една от формите на сива икономика, е изключително типична за България и се измерва вече в десетки проценти”, каза финансистът и добави, че почивка трябва да има, но да се прецени колко дълга да е тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
SA
преди 8 години
Не трябва да е задължително нито работенето, нито почиването през кой да е ден на седмицата.Но ако някой иска да работи или работодателят му се нуждае от него през почивните дни и часове, трябва да се плаща извънреден труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
HighSpirited
преди 8 години
Докато няма нормална икономическа среда в Б-я,тоест конкуренция нищо не може да се направи,работодателите ще експлоатират работниците и ще продължават да крадат от труда,работното време,заплатите им.Най лошото е ,че масово се работи без трудови договори или с осигуровки на 4 часа.На мен не ми е приятно аз да си плащам данъците,а 80% от работодателите да си ги слагат в джоба с благословията на държавата.Така,разсъждават много хора и така се влиза в сивата икономика...защото утре и аз ще спра да ги плащам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Ironhorse
преди 8 години
Първо църквата да си гледа божийте работи. Нали сме светска държава, какво са ми излезнали тези ДС килимявки с ролекси по ръцете и с по пет мерцедеса.Ако се приеме да се работи от понеделник до петък, то тогава и църквите и манастирите да са затоворени по същото време. Дали поповете не взимат пари събота и неделя. Това е повече от мерзко поведение на висшия клир.Не съм чул една пара да са дали на бедни и болни. За който не знае, църквата е най-едрият собственик на земеделска земя и бенефициент по европейските програми.За КНСБ и чучелото Пламен Димитров - а бе винкел, защо не вдигаш стачкла за уволнените 40 работника от ТЕЦ Бобов дол, защото протестирали за неизплатени заплати ?Който челнува в КНСБ, чрез плащането на членски внос финансира мафията в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 8 години
Ало църквата, ами поповете защо ги каратe да работят на всички празници, че и събота и неделя!? А заплащането им е ... Господ знае какво :) Крайно време е да си спретнат един синдикат и те!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
IvanTerziev
преди 8 години
"Тези отдолу, които обясняват как на запад не се работело, са някакви ***, които не са минавали границата. Аз работя по около 14 часа всеки ден, понякога по 8 дни по ред. Правя и нощни смени от време на време, когато е необходимо. Мои приятели работят на 3 места едновременно. В офиса, ако си тръгнеш преди 21:00, се счита за проява на мързел и предателство към екипа, освен ако нямаш извънредна причина. "Toва е дълбоко невярно. Не знам в каква сфера си, но в IT и R&D не може да мернеш кьорав специалист из офиса. Тук-там някой индиец, и си цъкат из нета, виждал съм го навсякъде по белия свят. В Германия са идвали да ни бучат какво правим след обяд в петък, че искали да заключват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 8 години
Църковни мекерета, подобия на синдикати, АБВ и БСП заседават в парламента. На трибуната излиза млада-за годините на партията-социалистка с кърваво червена коса: Другари, събота и неделя трябва да се почива активно, другари. Активната почивка е уморителна, другари. Вие знаете това най-добре от всички, другари. За това предлагам за гласуване следната работна седмица: Понеделник- почивка от уикенда; Вторник-подготовка за работа; Сряда- уффффф работа; Четвъртък- иеееее почивка от работата; Петък- подготовка за уикенда; Събота и Неделя- уикенд!След дълги дискусии белокос, активен борец против фашизма и капитализма излиза на трибуната и с твърд и обгърнат в патос глас се обръща към инетелектуалния форум- Другари, това го немаше и при комунизъма другари, наистина ли предлагате да се работи всека среда?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Fiscalist
преди 8 години
Просто такъв ни е манталитета, на мен и колегите. Никога не бихме приели да взимаме и да работим по-малко примерно. Дори в нашата сфера има нещо, което се нарича mandatory leave, което е както името подсказва задължителен отпуск от X дни, които не бива да работиш в годината. Това е въведено, защото иначе много от колегите никога не биха си взимали отпуск, и би станал тежък бърн аут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Fiscalist
преди 8 години
Финанси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Натрий
преди 8 години
Щом като плащаш овъртайм, защо просто не назначиш още един човек? Би ли загатнал коя е тази сфера, в която се работи "в офис до 21 часа" и "нощна смяна"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Това е демагогия. Поредната нелепост на българските синдикати. Които защитават правата на българските работниците единствено през прозорците на кабинетите си и няколкото спорадични митингчета. Задължителните участия в телевизиите са част от пътуващия цирк! Големите им заплати и привилегии са непокътнати от 89г. Едни и същи муцуни от КНСБ, сидикат на българските учители и кой ли още не се опитва да се подиграв със здравия разум, през целият този преход, като забележете тези хора са НЕСМЕНЯЕМИ! Постовете си напускат само ако ще ги изнасят на тезгере! Синдикати има в Гърция господа! В България има синекурни постове, като Вашите, притихнали кротки и послушни главички в нозете на всяка една власт през последните 25 години.Има си формулирано работно часово време за една седмица, записано в трудовото законодателство. Дали ще работиш от понеделник до петък и ще почиваш събота и неделя или ще работиш от сряда до неделя, а ще почиваш в понеделник и вторник няма как да го решите Вие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още