IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да се почива задължително през уикенда?

Икономисти и синдикати застъпиха противоположни позиции

10:24 | 08.07.15 г. 15
Трябва ли да се почива задължително през уикенда?

Икономисти и синдикати застъпиха противоположни позиции по въпроса трябва ли да се почива задължително през уикенда. Православната ни църква и КНСБ се обявиха против работата през почивните дни в края на седмицата и празниците. Според Българския патриарх Неофит и президента на синдиката Пламен Димитров, които се срещнаха преди дни, е наложително тази практика спешно да бъде ограничена, като се работи само в предприятията с непрекъснат цикъл на производство.

Не може да ни ограничават свободата да работим в неделя, смята Георги Ганев, икономист от Центъра за либерални стратегии. "Няма как едно общество да живее добре, ако основни свободи, включително свободата му да работи в неделя, се ограничава", заяви той по Нова телевизия.

По думите на Ганев това предложение няма никаква база в Конституцията, а вероятността то да бъде реализирано е изключително малка.

„Очевидно е, че тук става дума за случаи, в които няма обществена потребност и нужда да се работи. Тук не става дума за работата на системи, които задължително трябва да работят. Става дума за търговски магазини, шивачки, строителни работници. В Австрия работят ли магазините? А в Швейцария?", попита риторично Чавдар Христов от КНСБ.

"Не може да има различно третиране на трудещите се в един и същи тип бизнес. Казва се, че една семейна бакалница може да работи, а големите магазини – не", опонира Ганев. По думите му магазините в Австрия и Швейцария вече започват да се ориентират към работно време като това в България: "Те осъзнават, че са направили глупости и сега ги коригират". 

"Eстествено, че на празници не бива да се работи. За здравето на хората трябва да има един ритъм. Тук се чака да дойдат някакви празници, за да отидем и да беснеем някъде. В София имаше един денонощен магазин. Сега е пълно с такива. Как може да държиш някой да работи цяла нощ, а заплащането да е Господ знае какво", заяви епископ Тихон. 

„Подбудите на Патриарх Неофит са грижата за духовното здраве, за семейството, докато Пламен Димитров има предвид това, което се случва от 2001 година в страната ни – работодателят еднолично да решава как ще работят служителите му“, каза Мика Зайкова по БНТ. По думите й на практика се стига до положение, при което се работи по 12 часа на ден и 56 часа на седмица, което е максималният брой часове.

Финансистът Емил Хърсев отбеляза пред БНТ, че трябва да се безпокоим за производителността в рамките на стандартния 8-часов работен ден, защото данните сочат, че е налице спад в интензивността на труда.

“Кражбата на работно време, която е една от формите на сива икономика, е изключително типична за България и се измерва вече в десетки проценти”, каза финансистът и добави, че почивка трябва да има, но да се прецени колко дълга да е тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 8
Fiscalist
преди 8 години
Тези отдолу, които обясняват как на запад не се работело, са някакви ***, които не са минавали границата. Аз работя по около 14 часа всеки ден, понякога по 8 дни по ред. Правя и нощни смени от време на време, когато е необходимо. Мои приятели работят на 3 места едновременно. В офиса, ако си тръгнеш преди 21:00, се счита за проява на мързел и предателство към екипа, освен ако нямаш извънредна причина. Плащанията за overtime са железни. Никой не му хрумва да скимти и да хленчи. Всички знаят, че успехът изисква истинско усилие. Има причина тези страни да са много напред пред БГто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
ert
преди 8 години
Не си прав, разсъждаваш по логиката на дивия запад навремето. Защото гледаш само бизнеса, а заравяш че бизнеса не е нещо самостоятелно. Ако на народа се даде възможност да почива в събота и неделя, като в белите страни, тогава народа ще може да отдели време за почивка, пазар, и т.н., т.е. ще се вдигне потреблението. То вярно, че нашите политици потреблението ни не ги интересува, те гледат само народа да бъхти, а потреблението да е в чужбина, т.е. да се развива износа. Истината е, че един народ може да го изстискваш до време, след години този народ ще започне да намалява защото един вид ще си го "осребрил". В белите страни това са го разбрали, предстои и тук да се разбере при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Fiscalist
преди 8 години
Твърдо против съм. Трябва човек да има свобода да работи, колкото пожелае, и да изисква от служителите си да работят когато е нужно. Как примерно ще се опитат да забранят на човек като мен да работи в събота? И още нещо, ние не сме теокрация. Църквата няма никакво място да се меси в бизнеса. Да си гледа там дядо боже и да не се обажда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Един Българин
преди 8 години
А в западна Европа не е типична и не се измерва в десетки проценти, особено в южните части. Това може да го каже само човек, който не е виждал как се работи там. В Австрия (която е примера тук) в петък следобед не можеш не само да хванеш някой на работа, а и да го намериш в офиса! Работната седмица често е 35 часа. В останалите дни го намираш (трудно следобед), но нещата не се случват като в България - за нула време като дойде шефът, а когато работникът реши, че е време да го направи. Тия са построили комунизма и изобщо не им пука от нищо. Когато работникът е в отпуск НИКОЙ НЕ ГО ЗАМЕСТВА и работата ЧАКА! Подобно е положението и във Франция. Който работи с италианци знае, че трябва да се звъни между 10 и 11:30 сутринта. Никакъв шанс няма да ти се свърши работата в друг отрязък от време. Да не говорим, че освен в България и Турция никъде в Европа не се работи извънредно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
sdar
преди 8 години
Само в БГ-то и в третия свят на хората се налага да работят редовно и през почивните дни, за да може държавата ни да върви с ускорени крачки по пътя на прехода и реформите.А истината е, че такава експлоатация на труда като у нас има само в третия свят. У нас труда е почти за без пари, и все още се намират и работници, отгледани и обучени през комунизма. Но тези резерви скоро ще свършат, а младите ще емигрират, така че въпроса с експлоатацията ще стигне до решение от самосебе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още