IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлофикация София е загубила 57,6 млн. лева през 2014 г.

Дружеството поиска разрешение да увеличи енергийната и топлинната си мощност

11:14 | 16.07.15 г.
Топлофикация София е загубила 57,6 млн. лева през 2014 г.

През миналата година "Топлофикация София“ е загубила 57,65 млн. лева, става ясно от документ, публикуван на страниците на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). През 2013 година дружеството е било на печалба от 4,5 млн. лева.

Първоначалните прогнози, вписани в одобрения от регулатора бизнес план, бяха, че Топлофикация „София“ ще бъде на загуба през миналата година, но в рамките на около 54 млн. лева.

Заключението на КЕВР е, че финансовите показатели на дружеството се влошават и то не разполага със свободни оборотни средства за обслужване на текущите си задължения, както и собствен капитал за изпълнението на инвестиционната си програма.

Топлофикационното дружество е поискало промяна на лиценза си, свързана с увеличаването на инсталираната електрическа и топлинна мощност. От изготвения доклад на регулатора по това искане става ясно, че в ТЕЦ „София“ е монтиран нов турбогенератор и така общо инсталираната електрическа мощност нараства до 110 мегавата, а топлинната е 1 218 мегавата.

Цената на новия генератор е 21,6 млн. лева, става ясно още от доклада на Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още