IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България преизпълнява целите за пестене на електроенергия

В периода 2008 – 2013 г. страната ни пести по 6,5 тераватчаса годишно

13:15 | 22.07.15 г. 2
България преизпълнява целите за пестене на електроенергия

В периода 2008 – 2013 година България е реализирала по-големи спестявания на енергия от определените с Директива 2012/27/ЕС, показа доклад за изпълнението на Националния план за действие по енергийна ефективност 2014-2020 година.

Документът беше разгледан и одобрен по време на заседанието на Министерския съвет, пише правителствената пресслужба.

От данните е видно, че в периода 2008 – 2013 година са реализирани спестявания в размер на 6,47 тераватчаса годишно, а заложените цели са в размер на 5,67 тераватчаса.

Задължени лица по схемата за намаляване на потреблението са търговците с енергия, собствениците на сгради с разгъната площ над 500 кв. метра и собствениците на промишлени системи с годишно потребление над 3 гигаватчаса.
За доказаните енергийни спестявания се издават удостоверения за енергийни спестявания от изпълнителния директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Независимо, че към момента на изготвянето на годишния отчет новият Закон за енергийната ефективност, който транспонира Директива 2012/27/ЕС, не е влязъл в сила, е направена предварителна оценка на изпълнението на национална цел, която предстои да бъде въведена и изпълнявана чрез този закон, допълват още от МС.

В новия закон задълженията за постигане на енергийни спестявания се концентрират изключително върху търговците с енергия, като новата, по-висока национална цел е определена при нови, по-високи индивидуални задължения на търговците на енергия, чието изпълнение практически не е стартирало.

Увеличен е броят на задължените лица – търговци с енергия, тъй като е намален прагът на количеството енергия, което търговците продават на крайни клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Toranaga
преди 8 години
pri tezi obstoiatelstwa bi triabwalo zenite na el. da padat!!! Ili??? :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
Mike Florida
преди 8 години
Разбира се! Логично, след като по-голямата част от населението на България попада в графата за "енергийна бедност". След поредното увеличение, което за сега е отложено, по всяка вероятност ще се превърнем в тоталните "отличници" по този показател. За сравнение семейството на Фред Флинстоун е с нулева консумация на електроенергия. Напред към каменната ера българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още