fallback

400 фотоволтаични централи пред фалит

От октомври голяма част от зелените централи в България ще спрат да работят, предупреждават от Българската асоциация на фотоволтаиците

09:35 | 04.08.15 г. 37
Автор - снимка
Редактор

400 малки фотоволтаични централи, построени с помощта на европейско финансиране, са изправени пред фалит заради промените в Закона за енергетиката, приети в края на миналия месец, съобщи БНТ.

Според представителите на сектора с поправките се намалява цената на произвежданата от тях енергия с близо 80%.  След промените на производителите на енергия от възобновяеми източници, които получават европейско финансиране, ще спре да се плаща по преференциална цена, каквато до момента са ползвали. Така вместо 55-60 стотинки на киловатчас произведена енергия те ще получават по 10-15 стотинки.

От Българската фотоволтаична асоциация заявиха, че ако промените не бъдат отменени, ще търсят подкрепа от европейските институции.

„За нас ще бъде икономически по-оправдано да спрем да работим, защото няма да можем да изплащаме разходите, които имаме, и очакваме от октомври голяма част от зелените централи в България да спрат да работят”, коментира Меглена Русинова, председател на Българската асоциация на фотоволтаиците.

„Приходите през август са ми варирали винаги между 7-8 000 лева, сега очаквам приходи с новото решение – 700 лева. Осигуровките ми са 300- 400, 200 – за счетоводител, за поддръжка, застраховки, оперативни разходи, няма да стигнат парите… да не говорим за погасяване на кредита”, казва Петър Лазаров, собственик на фотоволтаична централа в гр. Чепеларе.

От Българската асоциация на фотоволтаиците алармират, че пагубно за сектора е и решението да бъдат ограничени часовете, за които произведената зелена енергия се изкупува на преференциална цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
fallback