IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се начинът законово да наказват производители на ток, нарушили правилата

Българското законодателство не допуска ретроактивни мерки, които бяха част от предложението на правителството в тази насока

15:41 | 16.07.15 г.
Търси се начинът законово да наказват производители на ток, нарушили правилата

Енергийната парламентарна комисия очаква още нови предложения, които да изчистят неясните моменти във внесения проект за промени в Закона за енергетиката, съобщи председателят на комисията Делян Добрев пред журналисти. Промените касаят обещанието на правителството да намери нови резерви, с които да не позволи поскъпването на електроенергията. Сред тях са създаване на Фонд "Сигурност на електроенергетиката", както и санкции за производители на ток, нарушавали правилата.

Част от споровете, а и от внесените досега предложения касаят именно опасенията, че санкциите за ВЕИ производители ще бъдат ретроактивни.

Добрев обясни, че досега подозренията за нарушения касаят основно проекти, които са ползвали двойно финансиране - по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР) за изграждане на инсталацията и от друга страна - преференциални цени от Комисията за енергийно и водно регулиране, които изплащат европейското финансиране.

От 355 проверявани от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), които са финансирани по ПРСР, само 15-20 са с ниски цени, а всички останали са по "високите цени" (преференциални - бел. ред.), уточни Добрев. Припомняме, че по европейските правила, ако има нарушения с европейско финансиране, тези средства трябва да бъдат върнати.

На въпрос на Investor.bg Добрев обаче призна, че българското законодателство смята подобна мярка за ретроактивна и на второ четене на законопроекта ще бъде търсен начин подобно нарушение да бъде санкционирано.

Други предложения, внесени до този момент, касаят разширяване на обхвата на компаниите, които ще имат задължения да внасят вноски във Фонда "Сигурност за електроенергийната система". "Говорим за преносните оператори", поясни Добрев. Сред тях са и Електроенергийният системен оператор, който да внася 5% от приходите по пренос на електроенергия, както и Булгартрансгаз.

Според Добрев не може да се облагат електроразпределителните дружества, защото ще се получи "вноска върху вноска", ако се пренесе плащането от производителя върху крайния снабдител - електроразпределителното дружество. "При преноса не е така, защото той събира такси от пренос, а не от продажби на електроенергия", уточни Добрев.

Председателят на енергийната комисия каза още, че не е ясно дали вноската на производителите на ток в новия фонд ще бъде призната за разход от регулатора. Той очаква предложения и в двете посоки - да се признава или не, и този казус ще се изясни на второ четене на законопроекта.

Енергийната комисия ще приема до 18 часа на 17 юли предложения за промени в Закона за енергетиката. За понеделник е насрочено извънредно заседание на енергийната комисия, на която да се обсъдят предложенията и после промените ще бъдат внесени в пленарната зала. По този начин Добрев се надява да бъде спазено задължението, което правителството пое, до 24 юли да има одобрени и публикувани в Държавен вестник промени, които да позволят на енергийния регулатор да промени ценовото решение за новия регулаторен период.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още