IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята за нов енергиен фонд прескочи първото гласуване в парламента

От БСП Лява България смятат, че промените ще декапитализират държавните енергийни дружества

16:48 | 14.07.15 г.
Идеята за нов енергиен фонд прескочи първото гласуване в парламента

Законодателните промени, които предвиждат създаването на нов фонд за спасяването на енергетиката, бяха приети на първо четене по време на извънредно заседание на Народното събрание. Текстовете бяха подкрепени с гласовете на управляващата коалиция и ДПС – 103-ма депутати гласуваха със „за“, 33-ма бяха против и десетима се въздържаха.

На заседанието депутатите разгледаха два предложения за промени в Закона за енергетиката – единият внесен от депутати от ГЕРБ, сред които Делян Добрев и Валентин Николов, а другият – от Реформаторския блок (РБ). В залата присъства и енергийният министър Теменужка Петкова.

Законопроектът на РБ също беше приет и сега предстои на извънредно заседание на енергийната комисия двата проекта да бъдат обединени. Председателят на комисията Делян Добрев уточни, че след това ще поиска и ускорени срокове за внасяне на предложения за промени между първо и второ четене на текстовете – за три, вместо за седем дни.

Предложенията на ГЕРБ всъщност имплементират мерките на правителството за стабилизиране на енергетиката. Едно от най-важните предложения е за създаването на нов специален фонд „Сигурност на електроенергийната система“, в който производителите на електричество трябва да внасят 5% от приходите си от продажба на ток. Промените засягат още и изкупуването на електроенергия от ВЕИ мощности и от високоефективното комбинирано производство.

Другото предложение за промени засяга осигуряване на публичност на договорите с висок обществен интерес, както и мерки за оптимизиране на разходите на търговските дружества с 50% или над 50% държавно и общинско участие.
Мартин Димитров, който е сред вносителите, беше категоричен, че трябват законодателни промени за оптимизацията на разходите, защото директорите на предприятията нямат стимул да съкращават разходите или да подобрят събираемостта на задълженията си.

БСП Лява България се обявиха против промените, защото те са в „полза на частните фотоволтаични централи“, посочи председателят на партията Михаил Миков. От друга страна обаче самите ВЕИ производители се оплакаха, че те ще бъдат секторът, който ще пострада от новите законодателни промени.

Новият фонд ще декапитализира държавните енергийни дружества, посочи още Михаил Миков в своето изказване от парламентарната трибуна. Таско Ерменков допълни, че промените са насочени срещу държавните и общинските дружества от енергетиката, които произвеждат 75% от електроенергията в страната. Това според него ще доведе до съсипване на държавната електроенергетика и последваща приватизация на апетитни активи.

Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още