IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата връзка с Румъния пак се отлага

Газовите оператори ще търсят нови изпълнители на съоръжението, защото са прекратили договора с фирмите, които трябваше да правят сондажа под Дунав

18:45 | 05.08.15 г. 4
Газовата връзка с Румъния пак се отлага

Газовите оператори от Румъния и България - "Трансгаз" и "Булгартрансгаз", търсят нови строители на газопровода Русе-Гюргево, след като са разтрогнали договора с фирмите, които трябваше да сондират под река Дунав за завършването на проекта Фирмите обаче са се натъкнали на "специфични технически проблеми".

Това съобщава днес румънският вестник "Гъндул", като се позовава на румънския газов оператор "Трансгаз", предава БТА.

”Специфичните технически проблеми, възникнали в хода на операциите по насочен хоризонтален сондаж за главния газопровод, предизвикани основно от непредвидимата конфигурация на геологичната структура на зоната, която ще се прекосява, доведоха до значителни закъснения и невъзможност за строителното сдружение да завърши работата. Поради тази причина двата газови оператора "Трансгаз" и "Булгартрансгаз" решиха да разтрогнат договора”, уточняват представители на "Трансгаз".

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за работата по преминаване на съоръжението под река Дунав ще бъде подновена съвместно от двата газови оператора. До Европейската комисия (ЕК) е било изпратено съвместно искане за последно удължаване на срока за приемане на разходите до края на 2016 г., посочват от румънската "Трансгаз", цитирани от агенция Медиафакс.

Проектът за свързване на националните системи за пренос на газ по маршрута Русе-Гюргево започна през 2011 г. и трябваше да бъде завършен две години по-късно. Пускането на интерконектора в експлоатация бе отложено първоначално за януари 2014 г., а след това още веднъж поради технически трудности, отбелязва "Гъндул".

Проектът предвижда изграждане на измервателни станции в Гюргево и Русе и 25-км тръба, която ще преминава под река Дунав. Сегментите на сушата бяха завършени и от двете страни, припомня "Трансгаз".

Газопроводът ще има максимален капацитет от 1,5 млрд. куб. м. газ годишно от България към Румъния и 500 млн. куб.м. годишно в обратна посока.

Според румънската компания стойността на извършените дейности в румънския участък са възлезли на 6,7 милиона евро, въпреки първоначално изчислените 10,9 милиона евро. 

Общата стойност на проекта е 24 милиона евро, а 8,9 милиона евро се осигуряват от Европейската комисия. Финансирането от страна на "Булгартрансгаз" възлиза на 14 милиона евро, пише "Гъндул".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
ПИЧ
преди 8 години
Според статията ния (българската страна) плащаме 14 млн евро, а ще получим капацитет от 500 млн куб.метра газ, а Румъния плаща около 7 млн ?, а получава капацитет от 1.5 млрд куб.метра.Ха сега изискайте строго обяснение защо това е така ? С тази тръба Румъния ще си диверсифицира доставките, а ние ще имаме толкова малък капацитет (потреблението е около 3 - 3,5 млрд куб.м.газ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Ти към "Булгартрансгаз" ли бачкаш ? Гледам , наясно си с проблемите на проекта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
"Проектът предвижда изграждане на измервателни станции в Гюргево и Русе и 25-км тръба, която ще преминава под река Дунав."Някой от писалите статията наясно ли е колко километра под Дунава е дистанцията между Русе и Гюргево ?!Щот ако ше плаща Европата да пишат у сметката барем 50 км.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още