IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Гражданската отговорност" може да поскъпне, но с малко, твърдят застрахователи

Всяка компания ще прецени с колко да повиши цената

10:24 | 07.08.15 г. 1
"Гражданската отговорност" може да поскъпне, но с малко, твърдят застрахователи

Застраховката „Гражданска отговорност” може да поскъпне, но с малко. Тази прогноза направи пред bTV „Тази сутрин” Пламен Ялъмов от Асоциацията на българските застрахователи, след като правителството прие промените в Застрахователния кодекс.

Всяка компания ще прецени с колко да повиши, защото всяка компания има различен портфейл, обясни той. Има и клиенти, на които цената на „Гражданската отговорност” няма да се повиши въобще, увери Ялъмов.

Според прогнози на застрахователи задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ може да поскъпне с до 30%. Основната причина е 10-кратното вдигане на лимита на отговорност при произшествие от сегашните максимум 1 млн. лв. при смърт на човек на 10 млн. лв., но без значение от броя на пострадалите.

Цената на „Гражданската отговорност” се влияе от много фактори, коментира Ялъмов и посочи, че рязко повишение в цената не се очаква. Той обясни, че съдебната практика у нас е такава, че се присъждат ниски обезщетения, което е фактор да не се вдига много застраховката.

„Ако „Гражданската отговорност” поскъпне, няма да е защото има нови лимити на обезщетенията. Ако има поскъпване, това е защото се въвеждат нови изисквания относно капитал, капиталова адекватност на застрахователите“, заяви Владимир Тодоров, председател на УС на Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

„Има пряка връзка между цената на застраховката и размера на обезщетенията. Когато говорим за по-скъпа застраховка, тогава говорим и за по-високи обезщетения“, каза той.

Един човешки живот в България струва по-малко от един скъп автомобил. Сумата, присъдена на втора инстанция за загиналите в Симеоновград деца, беше под 200 хиляди лева, допълни Тодоров.

Основната разлика между сегашния модел на „Гражданска отговорност” и един бъдещ е, че в момента се застрахова автомобилът, а трябва да се застрахова водачът, обясни още Ялъмов.

Според Тодоров сега е бил моментът да се въведе системата бонус-малус, защото има общо с пътната обстановка. „Ако за пътните хулигани тя стане в пъти по-скъпа, до 1-2 години това ще намали пътните нарушения, защото нарушителите освен глобата, ще трябва да плащат и застраховки. За съжаление това не е предвидено в тези промени“, каза той и изрази съжаление, че не е предвидена и електронизация на полиците.

Заради това, че сертификатът „Зелена карта“ влиза в „Гражданска отговорност“ цената й ще се оскъпи с „едноцифрено число в проценти“, каза още Ялъмов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
*** измамника! "Заради това, че сертификатът Зелена карта влиза в Гражданска отговорност цената й ще се оскъпи с едноцифрено число в проценти, каза още Ялъмов."Ялъмов, от 2007 насам ГО е валидна в ЕС без значение какви ги плещите вие, застрахователите. На кой му пука за Зелена Карта, като тя влиза и необявена в тази полица? И още нещо - с Бонус/Малус както е на запад всеки шофьор без инциденти и с 10-годишен стаж плаща по-малко отколкото би платил в България. При в пъти по-високо покритие. Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още