IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътните ремонти в столицата се изпълняват в срок, увери Фандъкова

От днес започва ремонт и облагородяване на пространството около жп гарата

13:55 | 07.08.15 г.
Пътните ремонти в столицата се изпълняват в срок, увери Фандъкова

Всички ремонти в столицата се движат в съответните срокове. В това увери кметът Йорданка Фандъкова, която обяви, че движението по столичния булевард "Александър Малинов" в участъка от бул. "Цариградско шосе" до бул. "Андрей Сахаров" е пуснато от тази сутрин.

Фандъкова, която провери на място изпълнението, коментира, че това е най-натовареният участък в тази част на София. "Всички видяхме какви бяха задръстванията, докато се работеше", допълни Фандъкова, цитирана от агенция "Фокус".

Кметът съобщи, че с подмяната на осветлението на бул. "Александър Малинов" икономията на електроенергия ще е близо 4 пъти. "Напоследък минавах всяка сутрин от тук и то в най-натоварения трафик, за да изпитам лично това, което изпитват ежедневно", каза Фандъкова и допълни, че ще има близо 4 км чисто нов булевард с изцяло обновени тротоари и осветление. Озеленяването ще бъде довършено наесен.

Очакваме до края на месеца изцяло да бъде пуснато движението по основните платна на пл. „Руски паметник”, каза още кметът.

„Очакваме да бъде пуснат и трамвай № 5 през пл. „Руски паметник”, който беше спрян временно, за да се изгради участъкът от трамвайната линия. Преместихме трамвая двупосочно откъм бул. „Княз Александър Дондуков“. Предстои заедно със завършването на целия проект там, да бъде обособена и първата зелена трамвайна линия“, обясни тя. „Засега обаче пускаме само движението, за да не чакат хората по спирките“, добави още кметът на Столична община.

„Работи се усилено на бул. „Сливница“. Половината от моста вече е готов“, посочи Фандъкова и добави, че се работи активно и в срок. Бул. „Цариградско шосе“ също върви в съответните срокове. Към момента нямам данни за забавяне на сроковете на някои от ремонтите, уточни тя.

Работи се и по още един участък - от метростанция "Александър Теодоров-Балан" до "Бизнес парка". Това е изцяло нов булевард, пробив, така че да се осигури 6-лентов булевард от бул. "Цариградско шосе" до Южната дъга". Очаква се той да бъде завършен до 21 август.

От днес започва ремонт и облагородяване на пространството около жп гарата.

"Идеята е да се подобри чувствително средата на едно от най-тежките места в София, които все още остават, а това е именно предгаровият площад и подлезът пред Централна гара", каза тя.

Става дума за възстановяване, ремонти, почистване и облагородяване на пространството, а цялостна реконструкция ще бъде планирана и проектирана от "Пазари Възраждане" за следващите години, когато ще се търси отново финансиране от ЕС.

Столичният кмет съобщи, че е помолила в пространството около Централна гара да има засилено полицейско присъствие. В района са обособени две помещения за постоянни приемни - на Общинска полиция и на Второ РПУ, така че да има и полицейско присъствие, наред с изградено вече видеонаблюдение и с охраната, която е на място.

От общината не са се отказали и от идеята част от пространството да бъде за културни прояви.

Какво още каза кметът на София Йорданка Фандъкова - вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още